„Журналистская правда“: Толстой обиди София, казвайки очевидното

0
608

1

„Русия може да купи България? Че тя вече отдавна я е купила! Но защо да крещим за това? Българите може да се обидят. Ето, вече се обидиха…“.

Това пише Илья Уржумов в коментар за руския вестник „Журналистская правда“ по повод думите на руския журналист и депутат Пьотр Толстой, че Русия може да купи България.

Ето как коментира проблема Уржумов:

Едва успяха да изберат за депутат в Държавната дума известния телевизионен водещ и журналист Пьотр Толстой и той вече направи международен скандал.

Министърът на външните работи на България Даниел Митов коментира изказването за България на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой, като заяви: „България не е, и никога няма да бъде за продан!“.

Митов изрази позицията си от Ню Йорк, където е на посещение в момента
Митов изрази позицията си от Ню Йорк, където бе на посещение

Министър Митов написа това на страницата си в социалната мрежа Фейсбук, където написа:

„Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения. Смятам, че то не съвпада с официалната руска позиция и в този смисъл не намирам за необходимо да го коментирам. Бих оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него. Ако не го направят, това би означавало, че също като нас те смятат, че на мнението на въпросното лице не трябва да се обръща каквото и да било внимание. България не е, и никога няма да бъде за продан“.

Даниел Митов: Мнението на руския депутат е арогантно! България не е за продан!

Възмущението на българското външно министерство предизвикаха думите на Толстой. Той беше интервюиран в момент, когато гласува на изборите за Държавната дума. Журналист от Българската национална телевизия му пожела: „Ако станете депутат, водете доброжелателна политика към България“. На това кандидатът за депутат от „Единна Русия“ отговори: „Разбира се. Ние просто ще я купим цялата“.

Сега на руското външно министерство му се налага да поеме отговорността,  – Мария Захарова (говорител на външното министерство на Русия, бел. ред.) ще трябва да направи изявление, че това е лична позиция на руския журналист и депутат, която не съвпада с официалната позиция на Кремъл.

Макар че и в Кремъл, и в цяла Русия знаят, че това си е така: да, може да я купи. И руснаци даже вече са купили по-голямата част от недвижимото имущество на черноморското крайбрежие на България. От север до юг, от границата с Румъния до границата с Турция, от Балчик до Созопол, руснаци притежават приблизително 80% (ако не и повече) от недвижимото имущество – в апарт хотели, хотели, кооперации и частни домове… Но защо да крещим за това?

Кой си почива на българските плажове – и през пролетта, като се започне от края на април и май, и през лятото, в разгара на туристическия сезон, и през есента, в кадифения сезон? Богатите европейци? Да, има малко поляци, чехи, съседи румънци… Българите? Разбира се, но за тях почивката в родната България е скъпичък и затова предпочитат да пътуват до евтините плажове в съседна Турция.

Преобладаващото мнозинство от почиващите са руснаци. На тях се държи целият туристически бизнес на България – хотели, апартаменти, бунгала, стаи под наем, ресторанти, магазини.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

fourteen − 6 =