Залавят пучисти на Гюлен на българската граница

0
629

1

Синовете на издирвания по подозрения за връзки с Фетхуллах Гюлен председател на управителния съвет на телевизия „Саманйолу“ (Samanyolu) Али Челик са заловен при опит да избягат в България.

Челик е член на управата на банка „Азия“, за която било доказано, че е свързана с обвинения за организатор на опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти я затвориха така, както бе забранена и телевизията му.

Синовете му – близнаците Хасан и Хюсеин са пътували с братовчед си Бекир в пътнически автобус. На граничния пункт Капъ куле шофьорът събрал паспортите на всички пътници и ги предал за контрол заедно със списъка. Служителят обаче засякъл, че липсват 3 паспорта и тогава се разбира, че документите на тримата бегълци не са предоставени.

2

Проверката установила, че печатите, разрешаващи излизане от страната, са фалшиви, а допълнителната справка показала, че пътуващите за България са издирвани от турската полиция в рамките на разследване за връзки с групировката на Гюлен и са под забрана да напускат Турция.

Тримата от фамилията Челик са задържани в полицейската дирекция в Одрин, където се установило, че те действително са близнаците и племенникът на собственика на популярната телевизия . След това са транспортирани под охрана до Истанбул.

Самият Али Челик е успял да избяга в Англия веднага след неуспешния опит за преврат и още преди да бъде издадена заповедта за ареста му.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

14 − ten =