Начало Свят Азия Задлъжнялото Главно мюфтийство води мюсюлмани в Саудитска Арабия

Задлъжнялото Главно мюфтийство води мюсюлмани в Саудитска Арабия

Докато депутатите опрощават дълговете, набира кандидат-хаджии – младите жени само с придружител

Курбаните ще се заколят чрез Ислямска банка за развитие, съобщават плакатите.
Курбаните ще се заколят чрез Ислямска банка за развитие, съобщават плакатите.

Главното мюфтийство започна кампания по набиране на кандидати за хаджии. Те трябва да платят 3200 евро за екскурзията до Мека и Медина. В тази сума не влизат някои допълнителни разходи, които ще се плащат на място.

Проверка на NewsMedia, че докато парламентът гласува да се опростят дълговете на вероизповеданията, мюфтийството разлепва плакати, с които рекламира тазгодишния хадж. Постерите се появяват из районите с мюсюлмански общности – в Родопите и Лудогорието.

Сред особеностите на условията, за включване в екскурзията са, че жени под 45 години могат да пътуват само с придружители мъже. Кандидат-хаджията трябва да има пет празни страници за визи в задграничния си паспорт, за да стигне до Саудитска Арабия, където се намират свещените за мюсюлманите градове. В сумата от 3200 евро се включва транспорт, нощувки, закуски и вечери, такси за посещения и медицинска застраховка. На плакатите, с които се рекламира хадж изрично се посочва, че курбанът ще се заплаща допълнително и струва 140 долара. „Курбаните ще се заколят чрез Ислямска банка за развитие”, се отбелязва още. Интересното е, че крайният срок за записване за хадж е Гергьовден, а самият той се провежда през август. През миналата година за Саудитска Арабия заминаха близо 100 мюсюлмани от България.

По-рано днес депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха на първо четене свое предложение да се опростят близо 8,2 млн лева дългове на вероизповеданията, натрупани към НАП и НОИ. Главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик призна, че мюсюлманската институция дължи 8 109 000 лв. Това става ден, след като Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че Българската православна църква има много малки задължения и “ние по никакъв начин не сме искали и не искаме тяхното опрощаване”.

Мнения

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

three × two =