WikiLeaks и документите на Ердоган

0
588

1

Групата WikiLeaks публикува в интернет близо 300 хиляди писма от електронния домейн на управляващата партия в Турция като в 664 от тях се говори за България.

Това е представено като реакция на часовите чистки в администрацията и държавните органи в страната след опита за преврат на 15 юли.

Публично са достъпни 294 548 писма от 762 електронни пощенски кутии на основния домейн akparti.org.tr. Най-старото е от 2010 г., а най.новото – от 6 юли 2016 г.

България се споменава в съобщения с най-различен характер – от бюджетни статистически данни на ЕС, през исторически годишнини от Балканските войни до потенциални бъдещи коридори за газ от Иран и Ирак към Европа.

От WikiLeaks обясняват, че това е кореспонденция на Партията на справедливостта и развитието предимно по международни въпроси, а не „по най-деликатните“ вътрешни проблеми на Турция.

Според съобщението на WikiLeaks това е само първата партида от материали, получени седмица преди драматичните събития от края на миналата седмица.

Партията на справедливостта и развитието е основана от президента Реджеп Тайип Ердоган, а в момента я оглавява премиерът Бинали Йълдъръм.

„Проверихме автентичността на материалите и източника, който по никакъв начин не е свързан с опита за преврат или с партия съперник или друга държава“, обявяват от WikiLeaks. Чистката в Турция, в която до вторник вечерта бяха отстранени, уволнени, разпитвани или арестувани близо 60 000 души, принудила групата да ускори публикуването на мейлите.

Регулаторът на турските интернет оператори съобщи, че е блокирал достъпа от страната до сайта с писмата на Партията на развитието и справедливостта.

От WikiLeaks вече коментираха, че очакват това да се случи и призоваха турските потребители да намерят начини да заобикалят цензурата. В профилата си в „Туитър“ организацията съветваше в понеделник за целта да се използват TorBrowser и uTorrent.

След публикуването на креспонденцията от WikiLeaks съобщиха, че сървърите им са подложени на „постоянна атака“. Не сме сигурни откъде точно идва тя, но съвпадението с пускането на писмата предполага, че това може да е фракция във властите в Турция или нейни съюзници.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

17 − 1 =