Витоша ще се превърне в голяма екочиталня и зелена библиотека. Такива са плановете на Столичната библиотека и директорът й Юлия Цинзова, научи NewsMedia.

Очаква се в следващите седмици да се появят първите къщички за книги на най-посещаваните места в планината. От учреждението са се договорили с управата на природния парк за поставянето на къщичките, където всеки ще може да остави прочетена книга и да вземе друга за вкъщи безплатно. На 27 август ще бъде поставена къщичка за книги на Черни връх, където ще се отбележат 121 години организирано туристическо движение.

Идеи

„Напоследък се засилва интересът към книгите за природа, екология и билки”, сподели Юлия Цинзова. Тя обясни, че много от читателите на библиотеката са туристи и хора, които обичат природата. Затова се очаква и да се изградят малки библиотеки в хижите на Витоша, за да могат планинарите, които почиват по няколко дни в гората, да четат. Ще се подбират основно тематични книги които любителите на Витоша ще могат да прелистят докато релаксират.
Идеите са част от инициативата на Столична библиотека Лятна читалня „Зелена библиотека”. За втора година през август ще отворят летни читални в няколко парка на София. По този начин ще може да се прочете интересна книга сред природата, ще има и занимателни игри за децата. Ще присъстват известни български творци.

Проявите ще са между 10 и 15 ч. на:
06.08.2016 г. в Борисовата градина
13.08.2016 г. в Южния парк
20.08.2016 г. в Княжеската градинка
27.08.2016 г. парк „Заимов“

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

3 × 2 =