Паметник на проф. д-р Божидар Димитров ще бъде издигнат в родния му Созопол, научи NewsMedia. Идеята е на местни хора, гордеещи се със знаменития си съгражданин.

Все още се уточнява локацията на монумента. Едното предложение е той да бъде издигната до паметната плоча на големия български музикант Георги Минчев. Тя се намира на алеята, свързваща Стария и Новия град, покрай морската ивица. Второто е плоча или бюст да бъде поставен пред Историческия музей в Созопол. Според созополчани обаче най-подходящото място е пред Военноморския клуб, отляво на емблематичния хотел „Черно море”. От това място тръгва и улица „Стара планина”, където е родната му къща.

Идеите за мястото и вида на паметника ще бъдат разгледани след планираното за утре поклонение пред тленните останки на учения в Националния исторически музей (заради, което експозицията на институцията няма да бъде отворена за посетители) и кремацията, след която прахът му ще бъде разпръснат над Созопол. Тепърва ще се търсят и средства за реализация на идеята, като най-вероятно те ще бъдат набрани от дарения.

[aesop_quote type=“pull“ background=“#282828″ text=“#ffffff“ align=“left“ size=“1″ quote=“В тях, в сънародниците си, в техните благополучия и болки, той намираше смисъла да продължава с непрестанните си многопластови исторически търсения, с благородните си, неизменно патриотични инициативи. Всичко това правеше в името на Майка България, за осъществяване на нейните национални идеали. Именно и заради това той се опита да работи пълноценно и на политическото поприще, като и там бе същият – неподправен, прям, нестандартен, но винаги стабилно тежащ на мястото си. Неукротимият му дух, който не знаеше почивка, напоследък го изпрати отново в тази сложна сфера и до последните си часове той работеше по поредния си политически проект – богат личен влог за целокупния успех на България. “ cite=“Из прощално писмо от колектива на Националния исторически музей“ parallax=“off“ direction=“left“ revealfx=“off“]

 

Проф. Димитров почина на 72-годишна възраст. Изключително противоречива личност, като дори веднага след смъртта му по негов адрес започнаха сериозни нападки. Те са свързани с някои негови твърдения, които според противниците му профанизират историческата наука и археологията. Според привържениците му обаче приживе той прави изключително много за популяризиране на откритията направени през последните десетилетия в България.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

7 − five =