Вълна от желаещи да платят глобата на Борислав Сандов

0
818
Борислав Сандов
Борислав Сандов

Десетки хора събират пари в името на свободата на словото, което бе грубо потъпкано с абсурдната присъда, която отнесе активистът Борислав Сандов. Той бе осъден да плати глоба от 5000 лева, заедно с разноските по делото, затова че нанесъл обида на бизнесмена Лъчезар Цоцорков, като го нарекъл „олигарх“ и „отровите“ в на личната си страница във Фейсбук. 

За момента участниците в кампанията, под наслов „Виновен, че казва истината“ защитаваща не човека, а принципа, на който се гради демокрацията,  са успели да съберат $1,114.

„Свободата на изразяване е инструмент на гражданското общество да критикува, да задава въпроси и да влияе на правителствата, при вземане на решения. Ако извърнем глава обратно в 18-ти век и погледнем Декларацията за правата на човека и гражданина ще видим, че свободата на общуването и изразяването на мнение е въздигнато като едно от най-ценните права.  Днес, три века по-късно, в Европа, българският съд създава един невиждан прецедент. Аз се превърнах в първият политик и активист, признат за виновен за обида, затова че съм определил на личната си стена във Фейсбук един човек като „олигарх“ и „отровител“, разяснява абсурда Сандов на страницата www.generosity.com.

Той завършва призива си, като заявява, че след като плати глобата си ще съди България в Страсбург за нарушаване на неговото основно човешко право, а именно свободата на изразяване.

Кой е той

Борислав Сандов е известен с водещата си дейност по редица природоопазващи кампании, сред които за опазването на Иракли, забраната на ГМО в храните, мораториума върху шистовия газ  и спазването на законите в Национален парк Пирин. В края на 2015 година е избран за съпредседател на Балканските Зелени.

Сагата с делото започва с плановете за разширяване на мина на компанията „Асарел-Медет“ до Панагюрище. Председател на Надзорния съвет на фирмата е Лъчезар Цоцорков.

Активисти подават жалба, според която административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, определя грешно местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие.

Друг проблем е, че територията, в която „Асарел-Медет“ искат да разширят площта на проекта, попада в зона от „Натура 2000“.

Тези теми и проблеми били коментирани от Сандов в социалната мрежа, като той изразява възмущението си по адрес на Цоцорков, наричайки го „олигарх“ и „отровител“. Това довело и до делото за клевета и обида.

На втора инстанция в съда в Пазарджик Сандов е бил оправдан по делото за клевета, но е осъден за обида.

 

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

eighteen − seventeen =