Вадят „Панама пейпърс“ в интернет днес

0
613
Файловете ще бъдат достъпни в 21 часа
Файловете ще бъдат достъпни в 21 часа
Файловете ще бъдат достъпни в 21 часа
Файловете ще бъдат достъпни в 21 часа

Тази вечер в 21 часа българско време документите от скандала „Панама пейпърс” ще бъдат публикувани в интернет. Международният консорциум за журналистически разследвания и вестник „Зюддойче цайтунг” решиха да дадат пълен достъп до близо 200 000 данни за фирми и частни лица с офшорни сметки.

Данните са най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Преди година анонимен източник предоставя на журналисти от „Зюддойче цайтунг” 2,6 терабайта информация от кантора, занимаваща се с отваряне на сметки на клиенти в офшорни зони.

Данните, които ще бъдат публикувани, не са пълният комплект от документи, които анонимният източник е предал на „Зюддойче цайтунг”. От тях са изчистени лични данни като номера на сметки, имейл адреси или транзакции. В отворените данни ще могат да се търсят най-вече фирми и техните официални собственици. Кой седи зад тях обаче е въпрос на жураналистическо разследване, поясняват от консорциума. Освен линк към „Панама пейпърс” в интернет ще бъдат публикувани линкове към други данни от разследвания на журналистическия консорциум.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

15 − two =