България е на пето място в света по дял на възрастните хора от населението – над 25% от българите са на възраст над 60 години. Тази статистика на ООН представи Иван Нейков от Балканския институт за социална политика по време на дискусия за активния живот на възрастните хора у нас, организирана от социалното министерство, съобщава Дарик.

С по-голям процент на възрастните хора са само Швеция, Италия, Германия и Япония, като тези държави са сред двайсетте най-развити и се дават като пример за начин на живот, коментира Нейков.

От друга страна в Европа се наблюдава бързо увеличаване на средната продължителност на живота – от началото на 20 в. до началото на 21 в. тя се е вдигнала 2,5 пъти, разказа преподавателят в Софийския университет доц. Георги Бърдаров. По думите му в държави като Италия, Малта и Гърция обществото вече приема за млади хората до 50-годишна възраст.
Краткосрочните отсъствия от работа намаляват с нарастването на възрастта, а по-възрастните работници стават по-рядко участници в трудови злополуки – тези факти посочи Иван Нейков в подкрепа на тезата, че възрастните хора имат потенциал да работят и не трябва да бъдат подценявани от работодателите, особено за производителността им.
„Истината е, че липсват каквито и да било убедителни данни, че възрастните работници се отличават с по-ниска производителност сравнение с младите работници. В същото време все повече научни данни свидетелстват, че трудовият опит е по-валиден и надежден показател за производителността, отколкото възрастта на работниците. Много личностни характеристики като мъдрост, стратегическо мислене, цялостно възприемане, способност на обмисляне се развиват и възникват с напредване на възрастта“, поясни Нейков.
Въпреки че сме на едно от челните места по дял на възрастните хора в света и Европа, България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота, коментира доц. Георги Бърдаров.
„Да, населението в целия развит свят застарява. Но България е единствената държава в света – и в исторически, и в териториален план по настоящем, при която при един от двата пола най-голямата кохорта население вече е в пенсионна възраст. При жените вече най-голямата кохорта население към 2011 г. е 60-64 години“, допълни той.

Според данните, представени от доц. Бърдаров, само за 15 години средната възраст на населението у нас е нараснала с 3 години.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

sixteen − ten =