В очакване на Аскеерите

0
553

123Борис Луканов с „Аскеер“ за цялостен принос, „Гео“ с най-много номинации

Актьорът Борис Луканов ще получи утре голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2016“. Това бе заявил председателят на фондацията „Академия Аскеер“ Милен Миланов в свое изявление преди месец.

„Радвам се, че това беше изборът на Академията. Борис Луканов е един от тези актьори, които имат и съдбата, и силата, и вдъхновението да бъдат будители на всички български театри“, каза той. Миланов допълни, че Луканов е известен със своята етичност и скромност.

За наградата за съвременна българска драматургия се борят текстовете на Алек Попов и Деляна Манева, на Александър Секулов и на Десислава Гаврилова. Наградите „Аскеер“ ще бъдат връчени за 26 път от фондацията „Академия Аскеер“ на 24 май. Общо 194 са удостоените творци със статуетката на рицаря Аскеер, която е дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа.

Общо 16 представления от 74 участват в номинациите. Това са „Пилето“, „Дневникът на един луд“, „Сестри Палавееви“, „Мърлин Мърло“, „Ничия земя“, „Бел Ами“, „Пурпурният остров“, „Нощта на шестнайсети януари“, „Кавказкият тебеширен кръг“, „На ръба“, „Алиса в Страната на чудесата“, „Бягства“, „Гео“, „Слугините“, „Четири“, „Оттука започва България“.

От тях с цели пет номинации е пиесата на режисьора Иван Добчев „Гео“ по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, която разказва за големия български писател Гео Милев. Тя е номинирана за режисура, за най-добро представление, за театрална музика и за водеща мъжка роля на Валентин Ганев за ролята на Никола Гешев, както и на Леонид Йовчев за ролята на Гео.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

15 + thirteen =