В „Младост“ проверяват всички строежи, бунтът продължава

0
707
Част от катерушките на децата останаха зад оградите
Част от катерушките на децата останаха зад оградите
Част от катерушките на децата останаха зад оградите
Част от катерушките на децата останаха зад оградите

Всеки един терен, предвиден за застрояване в столичния квартал „Младост“, без значение дали е започнал строеж или е на фаза подготвителни действия, ще бъде щателно проверяван. 

Това заяви шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Въпреки временното париране на застрояването на зелените площи в района от властите, жителите на квартала самоотвержено продължават с протестите. Социалното недоволство се отприщи от детска площадка в кв. „Младост“ 1, оградена и предвидена за строеж на общежитие. Именно тази площадка стана причина и за отстраняването на кметицата на района Цвета Авджиева.

„Има 2 проверки – една за конкретния случай, в „Младост-1″, а втората е за всеки частен терен, за който има проект или се чака разрешение за строеж“, допълва Герджиков. Реакцията на хората показва разклатено доверие и това бе причината политическото ръководство да оттегли подкрепата си от изпълнителния орган там, обяснява той.

Елен Герджиков
Елен Герджиков

През 2000-а година има огромно количество имоти в столицата, които са били реституирани, приватизирани чрез търговски дружества или продадени чрез вкарването им в актива на „Софийски имоти“, заявява шефът на СОС. Това са бомби със закъснител, чиито ефект виждаме в момента, коментира той. Такъв бил примерът и с градинка в „Младост“, чиито казус бе поставен от граждани в ефира на телевизията. Герджиков обясни, че въпросният терен е бил собственост на „Софийски имоти“ към 2000 г., след това е продаден и през годините препродаден. До 2010 г. там е било предвидено да се строи 9-етажен блок, но след приемането на общия устройствен план на София вече е разрешено само 4-етажна сграда. Проблемът е защо един общински имот, който е и междублоково пространство, въобще е бил вкаран в капитала на „Софийски имоти“ и по този начин продаден, коментира Герджиков. Той обясни, че частните собственици също имат права, и затова поставената ажурна ограда на имота не била в нарушение на закона.

 

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

13 − one =