Тръмп и Клинтън спретнаха най-грозния дебат в историята

0
716

1

Грозни лични нападки, цинизми, клевети и клюки, вместо политика! В тази атмосфера премина вторият президентски дебат между кандидатите на Републиканската и Демократическата партия Доналд Тръпм и Хилъри Клинтън.

„Ню Йорк таймс“ квалифицира диспута като „ожесточен“,  според CNN снощното шоу е било „противно“ , за Fox News дебатът е бил „груб“, а Politico го определя като „най-грозният в американската история“.

Избирателите станаха свидетели на 90 минутни взаимни обвинения между кандидатите в  лъжи, ненадежност и некомпетентност, спорейки не толкова за политическите си програми, отколкото за характерите си.

Двамата кандидати пропуснаха традиционното ръкостискане в началото, а в последните минути, когато модераторът Андерсън Купър ги призова да кажат нещо позитивно един за друг, Клинтън похвали децата на Тръмп, докато бизнесменът призна на опонентката си, че не се отказва от целите си.

Дебатът бе проведен в критичен за Тръмп момент – изтеклият в петък запис, в който той обяснява вулгарно, че може да прави каквото пожелае с жените, защото е

„звезда“.

Това нанесе тежки поражения на кампанията му, макар това далеч да не е ново или скандално. Редица висши републиканци оттеглиха подкрепата си за бизнесмена на фона на и без това спадащата подкрепа за него.

„Това е сексуално насилие. Вие се хвалехте, че сте извършили сексуално насилие“, отбеляза модераторът Андерсън Купър и попита Тръмп дали разбира значението на думите си отпреди десет години.

„Изобщо не съм казал това. Не мисля, че разбирате какво казах. Това бяха просто приказки. Не съм горд с тях, но бяха просто приказки“, бе отговорът. Близо 90 минути преди дебата Тръмп се появи публично с четири жени, твърдящи, че са били сексуално тормозени от Бил Клинтън и заплашвани от съпругата му.

Тръмп заяви, че ако влезе в Белия дом,

Клинтън ще иде в затвора

заради скандала с имейлите ѝ и я обвини, че таи „омраза в сърцето си“. Той нарече и подкрепата на Бърни Сандърс за нея „сделка с дявола“.

2

В един момент Клинтън изпусна нервите си, обвинявайки Тръмп, че прави всичко възможно, за да прикрие скандала в кампанията си и факта, че републиканците го напускат. От своя страна бизнесменът се оплака, че модераторите позволяват на бившия държавен секретар да говори по-дълго, а него го прекъсват и заяви, че са „трима срещу един“.

Клинтън заяви, че тези избори са различни от всички други моменти, в които демократите и републиканците са се изправяли един срещу друг. „Никога не съм поставяла под въпрос способностите им да управляват. Доналд Тръмп е различен“. Бившият държавен секретар заяви още, че републиканецът живее в „алтернативна реалност“.

На въпрос на модераторката Марта Радац за позицията на кандидата за вицепрезидент на Тръмп – Майк Пенс, спрямо Сирия, бизнесменът отвърна „Не сме го обсъждали. Не съм съгласен с него“. Той коментира още, че ключовият град Алепо, където в момента се водят сражения, „на практика е паднал“ и след това продължи да говори за Мосул, който всъщност е в Ирак.

В. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че Тръмп е опитвал да балансира между това да демонстрира смирение, за да успокои разгневите от записа му избиратели, и опитите си да разпали основните си поддръжници, които са много враждебни спрямо Клинтън.

За пореден път основният аргумент на Клинтън бе характерът на Тръмп, а неговият – липсата ѝ на честност и фактът, че е политик от 30 години, отбелязва в. „Вашингтон пост“.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

4 + ten =