Талибан №1 убит с дрон

0
839
Молла Актар Мансур
Молла Актар Мансур
Молла Актар Мансур
Молла Актар Мансур

Предводителят на талибаните молла Актар Мансур е бил убит най-вероятно с въздушен удар, нареден от американския президент Барак Обама, съобщиха щатски официални лица, цитирани от Би Би Си.

Пентагонът заяви, че военни на САЩ са извършили удар с безпилотен самолет срещу Мансур в отдалечен район на границата между Афганистан и Пакистан. От щатското военно ведомство съобщиха, че все още уточняват щетите, но друг говорител заяви, че най-вероятно лидерът на афганистанските талибани и още един боец са убити.

Президентът Барак Обама е дал заповед за осъществяване на удара.

Молла Актар Мансур оглави талибаните през юли 2015 г., след като групировката публично призна, че предишният лидер Молла Омар е починал от естествена причина през 2013 г. в Пакистан.

„Мансур активно планираше атаки срещу обекти в Кабул и цял Афганистан и представляваше заплаха за афганистанските граждани и силите за сигурност, нашия персонал и коалиционните партньори”, заяви Питър Кук, прессекретар на Пентагона, цитиран от Ей Би Си нюз.

Междувременно в ново послание говорител на „Ислямска държава” призова последователите на терористичната групировка да извършват атаки срещу САЩ и Европа по време на ислямския свещен месец рамадан, който започва в началото на юни.

Той обаче не спомена египетския самолет, който се разби в Средиземно море при неизяснени обстоятелства, макар че има твърдения от египетски, френски и американски представители, че най-вероятната причина е джихадистка атака

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

seven − five =