Белгийската състезателка Мариек Верворт се кани да сложи край на кариерата и на живота си след Олиампиадата в Рио де Жанейро. Отчаяната жена участва на параолимпийските игри и дори е световен шампион от Доха 2015 на 100, 200 и 400 метра. Мариек призна, че напълно сериозно обмисля евтаназия.
Мариек е от тези параолимпийци, които извършват подвиг всеки ден. Тя страда от дегенеративно заболяване, което парализирало краката й. Ужасните болки я съпътстват ежедневно. Страданията не пречат на белгийката да има успешна спортна кариера и три световни титли от състезания с инвалидна количка. „Когато сядам в моя стол всичко изчезва. Преборвам болката, тъгата, отчаянието и чувството на неудовлетвореност. Ето как се печелят златни медали”, сподели олимпийката. Тя държи 4 световни рекорда на 400, 800, 1500 и 5000 метра в своята категория.
След 7 септември колелата на Мариек ще се състезават в категориите 100 и 400 метра. „Има шанс за медали, но конкуренцията е много силна”, призна белгийката. Тя се закани Бразилия да бъде последния етап от пътя й. Лекоатлетката заяви, че ще сложи край на кариерата си след Игрите. „Рио е последното ми желание. Тренирам и ако трябва ще се боря нощ и ден срещу болестта ми. След това ще видим какво ще ми донесе животът, ще се опитам да се насладя на най-добрите моменти”, каза Мариек.

Болките

Нейн приятел сподели, че с всяка година тя все по-трудно успява да подчини и тренира тялото си. Той се тревожи, че щом остави спорта, Мариек няма да има причина да живее повече. От 14-годишна това е единствената й надежда срещу болките.
Сега тя обмисля евтаназия, която е законна в Белгия. Това ще се случи, ако намери одобрението на трима лекари. Докуемнтите вече са готови. Параолимпийката вече си представя погребението – без църква и без торта. „Искам всички да имат чаша шампанско в ръка и да си мислят за мен”, каза Мариек Верворт.
„Всеки ме вижда усмихната със златния медал, но никой не знае какво е от другата страна. Страдам много, понякога спя само 10 минути на нощ, но печеля злато”, заключва световната шампионка.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

5 − 3 =