Скандалът с Беър Грилс тръгва към прокуратурата (видео и снимки)

Планински водач откри разминавания между филма и реалността

Беър по време на снимките на Мусала. Самият той пуска кадъра в Инстаграм.
Беър по време на снимките на Мусала. Самият той пуска кадъра в Инстаграм.

Скандалът, който се разрази около санкцията наложена заради филм на световноизвестния пътешественик, ТВ водещ и скаут Беър Грилс, е на път да се разрази още повече. От една страна казусът може да стигне до държавното обвинение, а от друга ако глобата бъде обжалвана, може да падне в съда.

Причината е, че въпреки яснотата, че филмът е сниман в Рила, в излъчените кадри има разминавания с местностите в родната планина. По този начин ще трябва да се доказва, че Беър Грилс и Дерек Хъф ядат жаби именно в Рила или, че влизат във водите на Каракашевото езеро, а това не е монтаж и не се случва другаде. Именно това са част от нарушенията, за които съобщи Министерство на околната среда и водите. За тях Дирекция Национален парк „Рила“ е съставила актове за установяване на административно нарушение. АУАН-ите са за българско юридическо лице, което е организирало снимките у нас. Все още не е ясно кое е то. Известно е обаче, че по време на снимките си в Рила, които се проведоха през юни 2017 г., Беър Грилс бе посрещнат от Организацията на българските скаути. Самият Едуард Грилс, както е истинското име на 44-годишния британец, е Главен посланик на скаутското движение.

Оказва се, че някои от кадрите във филма „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) са модифицирани, вероятно, за да се внуши на зрителя чувство за още по-дива планина, отколкото е Рила. Така например хижа „Мусала“ не се забелязва на мястото, на което се издига от десетилетия.

Хижа Мусала не се вижда на кадъра. "*а мама му, кво е станало с хижа Мусала? Изпарила се е. Хубаво нещо е фотошопа. Ама да бехте позатрили и пътеката покрай Безименното езеро", коментира планинският водач Арабаджиев.
Хижа Мусала липсва на обичайното си място.
„*а мама му, кво е станало с хижа Мусала?
Изпарила се е.
Хубаво нещо е фотошопа.
Ама да бехте позатрили и пътеката покрай Безименното езеро“, коментира планинският водач Арабаджиев.

Беър Грилс пътува с хеликоптер, от който се вижда, че машината лети около Маркуджиците. Във филма се споменава, че Грилс се отправя на юг, а всъщност се връща на същото място.

NewsMedia установи, че разминаванията са разкрити от човек, който познава Рила, като петте си пръста. Това е известният планински водач и спасител Станой Арабаджиев – Тони. Арабаджиев е член  на Асоциацията на планинските водачи в България „Планини и хора” и на Международната асоциация на планинските лидери UIMLA. Той открива разликите още преди да гръмне сегашния скандал.

След новината за глобата, от Discovery Communications излязоха с официална позиция. В нея се казва, че при заснемането на епизода снимачният

Грилс и Хъф влизат във водите на езеро.
Грилс и Хъф влизат във водите на езеро.

екип на предаването е придружаван от служители на Национален парк „Рила“ и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на Национален парк „Рила“. От МОСВ по-рано съобщиха, че научили за нарушенията от клипче, изпратено на Фейсбук страницата им, а „служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения”. Именно разминаването между становищата на телевизията и МОСВ може да накара прокуратурата да се заеме с казуса. В случай, че снимките са били изцяло координирани със служители на парковата дирекция и те са видели, но не са сигнализирали за нередности, може да се стигне до санкции за самите служители. В този случай е възможно прокуратурата да намери и данни за длъжностни престъпления.

Вместо очаквания PR ефект от санкционирането за извършени нарушения от световна звезда, хиляди интернет потребители нападнаха ръководеното от Нено Димов ведомство, че вместо да пази горите от незаконна сеч, дюните от унищожаване, да се бори със замърсяването на въздуха и т.н. глобява Грилс, че ял жаби и плувал в планинско езеро.

Разкритията на планинския водач Станой Арабаджиев може да видите ТУК.

Съобщението на МОСВ ще откриете ТУК.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

19 − one =