„Шпионин“ прецаква делото „Яневгейт“

0
703
Румяна Ченалова и Владимира Янева
Румяна Ченалова и Владимира Янева
Румяна Ченалова и Владимира Янева
Румяна Ченалова и Владимира Янева

Разследването по аферата „Яневагейт“ бе спряно преди дни, тъй като разследващите не са могли да намерят неизвестния „шпионин“, записал разговорите между отстранената от ръководния пост на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Другата причина за спирането се оказа главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който не е бил открит, за да даде показания.

На 9 август Чобанов най-накрая е бил открит по телефона и се е явил пред разследващите. Така с с явяването му едната причина за фиаското по делото е отпаднала. Остава да се открие кой е направил незаконните, според прокуратурата записи.

Първите записи по „Яневагейт“ бяха публикувани от сайта „Биволъ“ в края на октомври 2015 г. Малко по-късно прокуратурата образува и делото, което се води срещу неизвестен извършител за използване на незаконни СРС-та.

Решението за спиране на делото е взето от прокурор Димитър Петров от специализираното звено „Антикорупция“ . Той не е мотивирал публично решението си.  Делото никога не е било водено за търговия с влияние, въпреки темата на разговорите.

Сега прокурор Петров е връчил на МВР задачата да се открие кой е направил записите. И докато не бъде открит, делото може и да не бъде възобновено.Peevski

 

Делян Пеевски засега остава единственият, за който стана ясно, че е разпитан по аферата. В изтеклите записи Ченалова и Янева говореха как въпреки разговорите между премиера Бойко Борисов, Делян Пеевски  – споменат само като Делян,  и главния прокурор Сотир Цацаров, все пак Борисов нарежда Янева да бъде

„опраскана“.

След това тя пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

След есемеса на Янева се обадил „човекът на Борисов“ във ВСС Димитър Узунов, се разбира още от записите. Целта му била да й каже, че „човекът от Брюксел“ ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите.

В разговорите бе намесен и шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се бил видял лично с Янева. Съдийката разказва: „Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“

Caca

Коментарите на споменатите в разговорите Бойко Борисов и Сотир Цацаров бяха, че става дума за „две каки“, които си говорят, а главният прокурор отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото „Червей“.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

eighteen − 8 =