Шефа на ВСС ген. Румен Радев освободен

0
605
Ген. Румен Радев
Ген. Румен Радев
Ген. Румен Радев
Ген. Румен Радев

Днес правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да освободи от длъжност и от военна служба командира на ВВС генерал Румен Радев. Точката е в дневния ред на заседанието на Министерски съвет.

Очаква се президентът да не бави освобождаването на Радев и да издаде указ възможно най-бързо, тъй като решението вече е съгласувано с Министерството на отбраната.

Ген. Румен Радев, който е избраникът на БСП и АБВ за кандидат-президент  преди седмица подаде рапорта си за напускане. Като мотив той  е посочил концепцията, според която

българското въздушно пространство ще се охранява съвместно с чужда държава срещу заплащане.

Тази „концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор“, защото последният бил наложен на България със сила отвън, докато „въпросната концепция е инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната“, обяснява в рапорта си Радев.

Вчера БСП отложи насроченото за неделя заседание на националния съвет на БСП, на което партията трябваше да издигне кандидата си за президент. Причината е, че двама от номинираните и смятани за основни претенденти – подалият оставка от военновъздушните сили ген. Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова, към момента не отговарят на изискванията на закона. По закон военнослужещите и омбудсманът са надпартийни и деполитизирани.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

thirteen − twelve =