Сензация: Откриха планетата Нибиру

Публикуван на 22. 01. 2016г. - 10:13 от Кристина-Мария Александрова
След няколко години Нибиру ще може да бъде видяна от Земята

След няколко години Нибиру ще може да бъде видяна от Земята

Американски учени са обявили, че са открили девета планета в Слънчевата система, чиято маса е 10 пъти по-голяма от тази на Земята. Сензационното откритие е дело на Майкъл Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт. Астрономите са заявили официално, че са намерили девета планета в Слънчевата система. Според тях размерът е примерно равен на този на Нептун, а масата е 10 пъти по-голяма от тази на Земята, съобщава bloknot.ru. Вероятно това е легендарната планета Нибиру, за чието същестуване говорят много древни писмени извори.
Планетата се върти около Слънцето на разстояние, което е около 20 пъти колкото е разстоянието от Нептун до слънцето. Именно заради тази отдалеченост тя не е била забелязана досега. Новата планета прави пълен оборот около Слънцето за около 10-20 хиляди години.

„Първоначално се отнасяхме скептично към това, че тази планета може да съществува. Но на база изчисленията, които ние направихме, измервайки орбитата й, у, ставахме все по-уверени в това, че тя съществува”, съобщава Константин Батигин.
Американските учени твърдят, че планетата е намерена по пътя на математическия анализ на смущенията, които предизвикват множество ледени тела от така наречения Пояс на Кайпер – огромна област от пространство в орбитата на Плутон, в която се въртят милиарди тела.

Астрономите смятат, че планетата е била изхвърлена в далечния космос, в периферията на Слънчевата система, „под въздействието на гравитационните сили Юпитер или Сатурн”.

Съвременната оптическа техника не позволява находката да се види с телескоп от Земята. Но през следващите пет години, както предполагат учените, планетата може да бъде видяна от Земята.

Кристина-Мария Александрова

Репортер в NewsMedia
Кристина-Мария Александрова е родена в Етрополе, но сега живее в София. Обича да чете, най-вече пътеписи за далечни страни. Казва, че обожава морето и лагерните огньове на плажа на Карадере са един от най-любимите й спомени.

Вижте още:

Мнения

Оставете коментар. Авторът на коментара носи отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.