Сбогом „Сердика“, сбогом любимо кино

0
943

2

В неделния мор, още една важна част от емблематична сграда в центъра на София беше съборена. Зад едно огромно рекламно пано, в знойните часове на лятото, багери усърдно изравниха със земята бившото кино „Сердика“, което се помещаваше в зданието на едноименния хотел. То се намираше в сърцето на столицата, точно срещу паметника на Васил Левски.

„Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино СЕРДИКА е момент от особена важност – за архивите напред във времето. „Ново кино Парадизо“ е неповторим и единствен“, написа Стефан Вълдобрев във фейсбук под кадри, които е направил от разрушаването на хотел „Сердика“ в неделя. Известният киносалон и старият хотел на паметника Левски ще бъдат заместени от нов хотел от международната верига „Хаят“.
1
„Знаете, че това е краят на една романтична епоха, нали? В дъното на един от фотосите ще видите накамарените седалки – всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическия сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София. Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино „Сердика“, то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно – в неделя на обед??? (през отпуските сигурно наредбите за обществения ред не важат). Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше: „Е па… бая работа свършииме днес!“, завършва Вълдобрев в социалната мрежа.
1

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

one × four =