Съд за архитекта на Пловдив

0
529

1Главният архитект на Пловдив Румен Русев застава на подсъдимата скамейка за скандала със срутването на тютюневия склад в града на ул. „Одрин“. Компания ще му прави и представителят на „Одрин 8“ ЕООД Георги Бранеков. Разследващите са открили „множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство, извършени в периода от 4 октомври 2010 до 9 февруари т.г.
Спрямо Русев е повдигнато обвинение затова, че е нарушил закона и неправомерно е допуснал събарянето на културния паметник.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че става въпрос за действия, извършени в охранителната зона на групова недвижима културна ценност – групов паметник на културата – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – система от улични ансамбли, включваща „Тютюнев склад на ул. Одрин”, обявена за такава от Националния съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата на 22.03.2000 г.
Сред извършените от арх. Русев нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, без да са налични изискуемите от закона предпоставки и съответни съгласувания и разрешения за това. Държавното обвинение твърди, че са били презаверявани скици-визи в нарушение на ЗУТ и при липса на актуален документ за собственост на „Одрин 8”ЕООД. Издадени били две разрешения за строеж на това дружество за „многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „общежития” при липса на нужните документи. „Одрин 8“ не е имала инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред. Те не са били съгласувани и с министерството на културата.
1

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

three + fourteen =