Родна красавица громи в шаха

Покрива норми за международен гросмайстор за мъже и за жени

0
40
Девойката играе шах от 4-годишна.
Девойката играе шах от 4-годишна.

Светът на шахмата е запленен от българче. Нургюл Салимова на 15 г. прослави страната ни. Тя е номер едно в света при момичетата до 16 години. На международния турнир в Гърция, тийнейджърката зае челната позиция в класацията при момичета. 

Нургюл е родена през 2003 година. Започва да играе шах едва на 4 години, а година по-късно талантът ѝ не остава незабелязан от председателя на клуб „Бургас 64“.
Коефициентът на тийнейджърката е 2405 ЕЛО точки, с който се нарежда на първото място при момичета до 16 години, 61-во място в топ сто жени и 7-ма позиция при момичета до 21 години.

Това далеч не първото постижение на младата шахматистка, през 2011 тя печели първенството за момичета до 8 години в Албена. Печели световната титла Union Youth Chess Championship в Гърция, при момичетата до 12-годишна възраст. Покрива едновременно норма за международен гросмайстор за мъже и международен гросмайстор за жени през 2018, по време на международния фестивал в Задар, Хърватия.

Експертите я считат за суперталант от 2009-а, когато клубът „Бургас 64“ я забелязва. По-точно – Живко Жеков, който и до днес се грижи отблизо за разгръщането на потенциала на Нургюл. Момичето е от село Крепча, недалеч от Търговище. Там живее и днес.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

19 − 16 =