Речно чудовище открито край Силистра (видео и снимки)

Огромната риба е пусната обратно във водите

Екземплярът е наистина чудовищен.
Екземплярът е наистина чудовищен.

Невиждано от години речно чудовище бе открито в река Дунав, край Силистра. Това е 200-килограмова моруна.

Служители на Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав” при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) заловиха бракониери, извадили от водата огромната моруна.

 

„Рибата е жива и е пусната обратно в водите на р. Дунав, а по случая се води дознание“, съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

Моруната е най-голямата риба, която се среща във водите на реката. Тя живее в моретата, но се изкачва по реките, за да хвърли хайвера си.

„Предвид наближаващата пролет, проверките по морските и речните акватории на страната и вътрешните водоеми са засилени“, добави още доц. Николов и съобщи, че от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2 000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.
Припомняме, че все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със Заповед на министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните през 2016 г.

Видео:

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

17 + 14 =