Висши южнокорейски и севернокорейски представители проведоха среща днес, предаде АФП, като цитира съобщение на агенция „Йонхап“.

Срещата се проведе в Пхенян. Южнокорейската делегация, ръководена от президента Мун-Дже-ин, се срещна с лидера Ким чен Ун. Тя е 10-членна и включва ветерани в разузнаването и преговорите между двете Кореи.
Такава среща се провежда за първи път от повече от десетилетие и се определя като историческа. Последната бе през декември 2007 година и тогавашният шефът на разузнаването на Юга пътува до Севера.
Съобщението на агенция „Йонхап“ е кратко и в него се казва, че е дадена вечеря в чест на гостите.
Това е поредна стъпка за сближаване, след като по-рано Ким чен Ун изпрати сестра си с делегация в Пьончан. Зимните олимпийски игри дадоха тласък на отношенията между двете Кореи след повече от година рязко нарастване на напрежението заради ракетната програма на Северна Корея и нейния шести и най-голям ядрен опит, незачитайки санкциите на ООН.
Припомняме, че дни по-рано стана ясно, че Сеул планира да изпрати специален пратеник в Пхенян в отговор на поканата от страна на комунистическия вожд Ким Чен-ун. Това каза южнокорейският президент на американския си колега Доналд Тръмп в телефонен разговор.
Високопоставени чиновници от Пхенян, които посетиха Южна Корея за Зимните олимпийски игри, заявиха, че тяхното правителство било отворено за разговори със САЩ, въпреки че Белият дом отсече, че каквито и да е разговори със Северна Корея трябва да доведат до прекратяване на нейната ядрена програма.
Мун Дже-ин призова Северна Корея и САЩ да разговарят, за да разрешат проблема с оръжейната програма на Пхенян, която Ким Чен-ун настоя, че никога няма да изостави.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

7 − 4 =