Президентът на Филипините: „Убийте наркодилър и ще ви дам медал“

0
617

1

„Забравете законите за правата на човека. Ако стигна до президентския палат, ще направя точно това, което правех като кмет. Вие, наркодилъри, извършители на въоръжени крабежи и безделници, по-добре напуснете. Защото ще ви убия“, обещава Родриго Дутерте, кандидат за президент на Филипините, по време на последната си обиколка от кампанията в столицата Манила . Два дни по-късно, Дутерте спечели.

Новият държавен глава явно държи на думата си. До момента поне няколкостотин заподозрени наркодилъри и хора, употребяващи наркотици,

са убити.

Част от тях в полицейски акции, част от самоорганизирали се пазители на реда. Зловещата картина се допълва от факта, че Дутерте третира това като някакво ново кърваво „риалити“: той насърчава хората да взимат правосъдието в ръцете си и да избиват други хора, независимо дали са заподозрени в разпространение на наркотици, или в използването им. Филипинската полиция пък обеща да издигне електронно табло, на което да брои отнетите животи в тази битка.

 

Казана дума, много хвърлени камъни

„Мръсният Дутерте“, както го наричат някои (препратка към филма „Мръсния Хари“), започва мандата си ударно. 71-годишният президент е бивш кмет на третия най-голям град във Филипините, Давао, в продължение на 22 години. И тогава, и сега, борбата с наркотиците е един от неговите основни приоритети. Според данни на Националната полиция, през първите две седмици от президентския мандат на Дутерте 135 заподозряни наркодилъри и наркозависими са били убити и още 1844 са арестувани. Това значи, че в периода между първи и тринадесети юли са се падали по 10 смъртни случая и 141 ареста на ден.

2

Броят им расте с всеки изминал ден, а и вероятно е по-висок, отколкото сочат полицейските данни, тъй като в борбата с наркотиците се включват и

граждански групи за саморазправа.

Освен разпространителите на наркотици обаче мишена са и наркозависимите. „Ако познавате наркозависими, давайте и ги убийте сами, тъй като, за да се накарат родителите да го направят би било твърде болезнено“, са думите на Дутерте, цитиран от британския вестник Guardian. Говорител на президента е съобщил, че близо 60 000 наркозависими и наркодилъри са се предали на властите, откакто администрацията води кампанията си срещу наркотичните вещества. Неслучайно организациите за защита на човешките права са силно притеснени: с това темпо и одобрението на президента за неправомерни саморазправи, хаосът по улиците не изглежда далеч.

 

Дутерте „Наказателят“

Още докато е бил кмет, Дутерте е привлякъл вниманието на Съвета по човешките права на ООН. В доклад от април 2009 г. пише, че не прави нищо, за да предотврати убийствата от самоорганизирали се пазители на реда, а коментарите му намекват, че дори ги подкрепя. „Тук в Давао не може да излезеш жив. Може да излезеш, но в ковчег. Това ли наричате отнемане на живот без съд и присъда? Тогава просто ще доведа наркобарон при съдия и ще го убия там, това вече няма да е извън обсега на правосъдието“, излага философията си Дутерте, цитиран от медии.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

5 × 4 =