Погват Пенев за царските конюшни и щети за 11 млн. лв

0
665
Веселин Пенев
Веселин Пенев
Веселин Пенев
Веселин Пенев

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия областен управител на София Веселин Пенев заради сделката с бившите царски конюшни и за афери за над 11 млн. лева. Той е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост и за неизгодно сключени сделки. Пенев не е задържан, а му е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лв., както и забрана да напуска страната без разрешение на прокурор, съобщи прокуратурата.

Сделката стана публично известна в началото на септември, като бе разгласена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя доведе до оставката на Пенев.

„Преди 2 месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от Реформаторите и назначен от Бойко Борисов, и заместник-областният управител от ГЕРБ Томи Николов продават 7.5 декара на „пъпа“ на София, в квартал „Оборище“ на 100 метра от паметника на Васил Левски за сумата от 658 870 лв.“, заяви тогава Нинова.

Имотът е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 хил. лв. да става с решение на Министерския съвет. Купувач на мястото бе „Евротранс билд“ ЕООД на Янко Иванов, който преди години е бил шеф в КТБ, припомня „Правен свят“.

Няколко дни по-късно регионалният министър Лиляна Павлова поиска от Софийския градски съд да развали сделката за царските конюшни, а продажбата на трите парцела под сградите да бъдат обявени за нищожни. Започна и проверка на Инспектората към Министерския съвет, който откри и други нарушения в работата на областната управа.

Според обвинението в периода 30 декември 2015 г. до 26 април 2016 г., Пенев умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – предоставените на областната администрация на област София бюджетни средства за 2016 г. и имот – държавна собственост. В резултат на това, според разследващите, са последвали разпиляване на имуществото и значителни щети за държавата в общ размер 116 216 лв.

Морал стои зад оставката на Веселин Пенев

Освен това, на 30 декември 2015 г. Пенев сключил договор за осигуряване на транспортна услуга, чрез предоставяне на високопроходим автомобил и шофьор, с цена 2779 лв. месечно без ДДС и годишна стойност на услугата в размер на 19 453 лв. По този начин, Пенев е допуснал извършването на ненужни и несвързани с дейността на областната администрация разходи, смятат още разследващите. В изпълнение на този договор са платени 11 116 лв., от което е последвало разпиляване на имущество в същия размер от бюджета на Областна администрация на област София.

На 19 февруари 2016 г. Пенев издал заповед за откриване на процедура за провеждане на търг с явно наддаване за държавен имот – апартамент с площ 179.52 кв. м, заедно с идеални части от сградата, който се намира в столичния квартал „Изгрев“. В тази заповед Пенев определил начална тръжна цена 226 700 лв. Тя била по-ниска от пазарната стойност, която била определена на 336 400 лв. След седмица той сключил договор за продажбата на имота при цена от 231 300 лв.

„По този начин Пенев умишлено не положил достатъчно грижи за стопанисването и управлението на повереното му имущество и не се е съобразил с разпоредбата на Закона за администрацията, съгласно която областният управител отговаря за опазването и защитата на държавната собственост на територията на областта. От това деяние на Веселин Пенев са последвали значителни щети за държавата в размер на 105 100 лв.“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Освен по обвинението за умишлена безстопанственост Веселин Пенев ще отговаря и за сключване на три неизгодни сделки, от които е произлязла значителна вреда за държавата в размер на 11 126 130 лв., като случаят е особено тежък.

Сделките са свързани с продажбата на Царските конюшни на три части на една и съща фирма. Договорът е с дата 8 юли 2016 година.

Първата част е с площ от 1376 кв. м и е продадена за 135 433 лв. лева без ДДС. Пазарната стойност на имота към датата 8 юли 2 086 000 лв. без ДДС съгласно оценителната експертиза. Вредата, нанесена на държавата, е за 1 950 567 лв., сума, която представлява разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

Втората част от Царските конюшни е с площ от 4762 кв. метра и е била продадена за 391 219 лева без ДДС. Пазарната стойност на този имот е 7 722 000 лева без ДДС. От това деяние вредата е 7 330 781 лева.

Третата част е с площ 1 191 кв.метра, продадена за 132 218 лв. без ДДС. Пазарната стойност на имота 1 977 000 лв. без ДДС. Вредата в този случай е 1 844 782 лева.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

20 − nine =