Плодовете поскъпват заради студовете

0
707
Съцветията на хиляди овошки са измръзнали
Съцветията на хиляди овошки са измръзнали
Съцветията на хиляди овошки са измръзнали
Съцветията на хиляди овошки са измръзнали

Скок в цените на плодове и зеленчуци заради очакванията за слаба реколта прогнозираха от Съюза на градинарите в България.

При последните студени дни в средата на март, които последваха топлите, през които овошките цъфнаха, много земеделци да се оплакали от измръзване на дръвчетата. Това автоматично ще се отрази и на крайната цена за потребителя. От бранша не изключват през лятото цените на родните плодове да скочат.
В същото време обаче гърците продават на много по-ниски цени плодовете и зеленчуците си у нас, защото в южната ни съседка взимат два пъти по-големи субсии от българските си колеги.
Лошото мартенско време е съсипало реколтата на производители от Северна България. За това алармира Мариана Милтенова от Съюза на градинарите у нас:

„При всички случаи ще окаже влияние, защото има райони, в които кайсиите и прасковите 100% са унищожени, в Южна България, в района на Сливен и Пазарджик, също има измръзнали овошки. Частично и сливи са засегнати. Това няма как да не се отрази на продукцията“, каза тя пред Дарик.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

thirteen − 10 =