Плаващите кейове на Кристо са факт

0
1070
Кристо бе първият, който стъпи върху водата
Кристо бе първият, който стъпи върху водата

Последният монументален проект на прочутият художник Христо Явашев – Кристо „Плаващите кейове“ е вече факт. Инсталацията на авангардният творец, който е един от малкото съвременни всепризнати български художници се шири на 3 км дължина над красивото езеро до италианския град Изео . За осъществяването на начинанието бяха необходими безброй безсънни нощи, много труд и скромните 70 000 кв. м. плат.

Всеки, който се е качил върху изграждащата се в момента пътека от полиетилен, ентусиазирано заявява, че усещането е невероятно. Българските работници, които я реализират, са строги и непреклонни към любопитните посетители, но въпреки това мнозина от тях са успели скришом да походят и да се снимат върху кейовете.
Казват, че ходенето по широката 16 метра пътека е сигурно като върху твърда земя, но в същото време се полюшкваш леко и приятно като в люлка. Едва на 18 юни ще стане възможна разходката по кейовете, която ще продължи до 3 юли. Според пресата в град Бергамо много

милионери и ВИП личности от Ню Йорк

вече са си резервирали луксозни моторни лодки за достигането на кейовете. 4-те ВИП возила на разположение на местното минипристанище на Изео вече са запазени за всичките 18 дни, когато ще могат да се видят кейовете. Само 1 час наем на подобна лодка струва 800 евро.

Все още инсталират "Плаващите кейове"
Все още инсталират „Плаващите кейове“

Разходката из езерото ще бъде възможна и чрез корабчетата и фериботите, които свързват бреговете му. Още през първият ден от пускането онлайн на билети за корабчетата по езерото за периода на инсталацията са били продадени близо 7000 билета. По принцип обаче разходката по кейовете ще бъде безплатна и ще става 24 часа в денонощието. За нея не е необходима резервация. Жп линиите Trenord, които стигат до езерото Изео от Бреша, също вече предлагат специални оферти с намаление за пътуването до кейовете. Ще бъдат пуснати нови влакове. Пътуването с тях ще може да се свърже с автобусите, които ще извозват от спирка Изео до самите кейове. Общ билет за цял ден ще струва 13 евро до Сулцано, откъдето тръгва пътеката на Кристо. Деца до 13 г. ще пътуват гратис.  Иначе само билетът за влака от Бреша до Сулцано и обратно е 7 евро. Любителите на лукса пък ще могат да се приземяват директно върху кейовете от летищата, където пристигат. Такси хеликоптер от Бреша до кейовете ще ви излезе поне 250-300 евро на човек. 150 души вече са си резервирали места за хеликоптерите.

Едно от именията на спонсорите на спонсорите - прочутата оръжейна фамилия "Берета"
Едно от именията на спонсорите на проекта – прочутата оръжейна фамилия „Берета“

В интервю за всекидневника от Милано “Ил джорнале” Кристо подканва почитателите си “да изживеят творбата му – т.е. да походят върху нея, да почувстват водата, въздуха, климата и да бъдат върху нея физически”.

Проектът на Кристо за езерото Изео е резултат и от приятелството му с

Умберта Нюти Джусали Берета ,

съпруга на собственика на едноименната оръжейна индустрия и голяма фенка на съвременното изкуство. Именно фамилията Берета е собственик на миниатюрното островче Сан Паоло, което ще бъде заобиколено от кейовете.

123Кристо получи световно признание

с опаковането на сградата на Райхстага в Берлин,

която събра 5 милиона зрители през 1995 г. Десет години по-късно (2005 г.) той превзе Сентръл парк в Ню Йорк, разполагайки множество цветни портали, а по-късно започна работа върху най-голямата скулптура в света, съставена от петролни варели в Абу Даби, които ще приличат на ислямска мозайка.
Преди две години Кристо опакова въздух – огромен балон, издут в Газометъра на Оберхаузен.Инсталацията „Big Air Package“, приличаща на балон или дирижабъл, е висока 90 метра, широка 50 метра, а обемът й е 177 000 куб. м. Това бе първата му инсталация след смъртта през 2009-та година на неговата съпруга и муза Жан-Клод, с която работи през цялата си кариера дотогава.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

20 − 20 =