Начало Лица Питагор лекувал пияндета с повече вино

Питагор лекувал пияндета с повече вино

0
3987
Бюст на Питагор от Самос
Бюст на Питагор от Самос

Питагор, знаете за Питагор от Самос, нали – математикът, философът, демократът, древният елин, преобърнал евклидовата геометрия с теориите си. Този същият освен всичко изброено е бил и ненадминат шегаджия и противник на разгулното пиене.

За това свидетелства прочутото му изобретение – т.нар. Питагорова чаша. Бокалът на философа изглежда като нормална чаша за вино, с изключение на това, че в средата си има колона. Тя е разположена точно върху стъблото, в чийто долен край пък имало отвор. Тясна кухина се издига оттам чак до върха на централната колона по средата на чашата. Там пък има отворена камера, която свързва дългия улей с един по къс.2
Когато чашата се напълни, течността се покачва през втората тръба нагоре към камерата в горната част на централната колона на принципа на скачените съдове на Паскал. Докато нивото на течността не се повиши над нивото на камерата, всичко си е наред. Ако веселякът обаче реши да се налива лакомо и сипе повече вино, течността се разлива през камерата в първата тръба. След това налягането си казва думата. Течността преминава през своеобразния сифон в центъра на колоната, което провежда цялото съдържание на чашата до отвора в долната част на стъблото и право в скута на развеселения вече почитател на Дионис. Забавно, нали!

1

Мнения

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

twelve + eleven =