Петър Стоянов: Ние не сме пощенски гълъб, Борисов е прав

0
823

1

Бойко Борисов води првавилна политика спрямо Турция и взема правилни решения относно посредничеството си между Брюксел и Анкара.  Това стана ясно от думите на президента Петър Стоянов (1997-2002) в интрвю пред Нова тв.

„Не съм от приятелите на Бойко Борисов, но в този случай не бих оприличил ролята на България като

пощенски гълъб

– това беше едно от обвиненията. България е важна в този процес заради близостта си с Турция, ние я познаваме далеч по-добре, отколкото Швеция, например. У нас живее едно значително турско малцинство, чрез тези хора ние сме длъжни да познаваме още по-добре какво се случва в Турция.

Не сгрешихме.

Не можем да загубим от тази позиция на Бойко Борисов“, бе категоричен Стоянов.
Според него обаче крачките, които трябва да се правят оттук-нататък спрямо Анкара трябва да са много балансирани и премерени.

„Процесите в Турция никак не са еднозначни. Но винаги трябва да имаме едно на ум. Турция, въпреки всичко е страна с базова демокрация, има избори. Президентът и премиерът не са вечни. Вечна е обаче нашата позиция тук на Балканите. Т.е. Турция винаги ще бъде наш съсед. От тази гледна точка България трябва винаги да има много ясна, много балансирана и непредизвикателна политика към Турция. И Слава богу, че днес България може да прави тази политика в рамките на общоевропейската политика. Засега я прави“, добави бившият държавен глава.

Той коментира и отношенията ни с Русия, като подчерта, че за съжаление българското отношение към Русия винаги е било

повод за тежък национален раздор

още от Съединението. Нашият сантимент към Русия, че обичаме Пушкин, че знаем наизуст цели пасажи от Лермонтов, че имаме приятели в Петербург или Москва, няма нищо общо, смята Стоянов.

„Ако за толкова време не сме убедени, че нашето място не е в НАТО и ЕС значи моят мандат е бил напразен и правилно загубих изборите от Георги Първанов“, каза той.

Сттояно заяви, че в Европа и в света все още има няколко авторитарни държави и той е готов да приеме, че те са алтернатива на ЕС, когато нашите младежи се запътят да учат там, а не в Холандия, Великобритания или САЩ.

„Но нямам нито един пример, че някой се е запътил натам. Оставете децата ни да направят този избор“, призова Стоянов.
Според него на хората се внушава, че вината за всичко е на демокрацията, което е

„една голяма глупост“.

Проблемът бил, че България не успя да се докосне до прилично изграден модел на демокрацията. Съвършена демокрация никъде не съществува, но има демокрация, която е привлекателна, обясни експрезидентът.

„Ние не успяхме да изградим демокрация на просперитета, но за това не е виновна демокрацията“, каза той.
Според него голямата тема на България е евроскептицизмът.

„Аз съм разочарован от това, което се случва. Ние сме от доста време членове на ЕС и НАТО, а се държим като мост между тези две организации и Русия. Крайно време е да се разбере – ние сме Европейският съюз. ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства – сред част от членките има известна доза евроскептицизъм. Но за нас трябва да кажем:

ЕС може без България, но България не може без ЕС“,

добави Стоянов.

После обясни, че антиевропейските настроения на Запад и на Изток имат различни корени. На Запад хората се оплакват от нас – поляци, унгарци, българи, че заемаме техните места. В същото време ние постоянно усвояваме европейски средства.

Според Стоянов „междуцивилизационния проблем“ с бежаците не може да се реши без европейската солидарност – най-малкото без солидарността на разузнавателните служби. Но именно фактът, че ЕС поддържа висок стандарт го прави привлекателен за мигрантите. Как ще бъдат балансирани нещата между фундамента на ЕС и капацитета – възможността да побере още хора? Това е важният дебат, в който България трябва да участва, смята бившият президент.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

one + 20 =