Осъдиха църква, да не бие камбана

Д-р Тренов нарича
Д-р Тренов нарича "свещен тормоз" шума от камбаната
Камбанарията на "Св. Георги" сега ще трябва да пази тишина
Камбанарията на „Св. Георги“ сега ще трябва да пази тишина

Църква вече не трябва да бие камбана, защото смущава покоя на гражданите, научи NewsMedia. Това става след безпрецедентно решение на Върховния административен съд, който наложи на шефа на Регионалната здравна инспекция в Пловдив да контролира шума от храма „Св. Георги“ в Първомай.
Казусът датира от 6 години. Тогава на църквата е поставено електронно устройство, което позволява камбаната да се бие на всеки кръгъл час. Деветима жители на града, обаче завеждат безпрецедентно дело в пловдивския административен съд. Те обвиняват шефката на Районната здравна инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева, че не е взела мерки да предотврати шума, който се носи от църковната камбана. В същото време 3500 човека се подписват в подкрепа на камбаната. Въпреки това сега тя трябва да заглъхне.

Жалбоподатели

Доктор Иван Тренов, един от жалбоподателите, който живеел на 30 метра от храма, обяснява, че при тихо време камбаната се чувала чак до съседните села. Причината била в монтирания часовников механизъм.

„Вибрации на прозорци. Ако звукът ни засечеше на открито – главоболие, шум в ушите и дори временно отслабване на слуха. Детето ми, тогава на 3 години, пищеше при всяко биене. Отнето право за организация на ежедневието, невъзможност за почивка и за концентрация, постоянно затворени прозорци през топлите месеци, гледахме си часовниците и излизахме навън тогава, когато се очакваше промеждутък между две биения. Жесток тормоз“, обяснява проблема Тренов.

Д-р Тренов нарича "свещен тормоз" шума от камбаната
Д-р Тренов нарича „свещен тормоз“ шума от камбаната

Жалващите се от шума граждани отправили искания до всевъзможни институции шумът да бъде намален, но без резултат.

„Докато институциите бездействаха или си прехвърляха отговорност, църквата започна да бие камбаната с максимална сила не просто на всеки час, а и по всякакви определени от нея поводи, с продължителност, достигаща до 15 минути. Баща ми, няколко месеца преди да почине от карцином, беше обиждан на улицата от съмишленици на поповете, оградата на дома ми беше изкривена и какво ли още не, което ще спестя. Полицията не установи извършителите“, продължава медикът.

Той признава, че след завеждането на съдебните дела за спиране на шума, камбанарията престанала да бие като градски часовник, а само по канон. Въпреки това докторът и семейството му се принудили да се изселят от Първомай – както той казва „за да предпазим здравето си“.

Обрат

„Искането е неоснователно, тъй като здравните инспекции контролират шума в увеселителни заведения и сервизи, а храмовете не попадат в тази категория“, изтъкват в решението си магистратите от първата съдебна инстанция. Ищците обаче настояват, че църквата била търговски обект, тъй като в нея се продавали свещи и икони. И обжалват пред ВАС.

Сега Върховният административен съд отмени решението на долна инстанция и осъди шефа на РЗИ-Пловдив да вземе мерки срещу шумната камбана. Освен това данъкоплатецът чрез РЗИ ще плати 2385 лева за съдебни разходи. Решението е окончателно.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

19 − 14 =