НЕК почете жертвите на Фукушима с АЕЦ Белене

Стартира процедурата точно 8 години след трагедията

0
34
За площадката в Белене е известно, че е в земетръсен район.
За площадката в Белене е известно, че е в земетръсен район.

Национална електрическа компания днес обяви, че отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ Белене. По този начин НЕК официално рестартира плановете за втора атомна централа в България. Символичното е, че на днешния ден през 2011 година аварира централата във Фукушима. Тогава загинаха 18 000 човека, а 70 000 до днес не са се завърнали по домовете си.

С решението на НЕК се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта е да се предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата, информираха от Министерството на енергетиката, цитирани от korektno.bg.

Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ „Белене“ с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна. Българската държава, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

17 − 6 =