Най-доброто кисело зеле е от Карловско

0
974
Сортът вирее само в Дъбене
Сортът вирее само в Дъбене
Сортът вирее само в Дъбене
Сортът вирее само в Дъбене

Най-доброто кисело зеле става от сорт, който расте само в село Дъбене, Карловско.

Зеленчукът бяло дъбенско главесто зеле е бил регистриран през 1970-та в Българската академия на науките род №5. Сортът е известен още под наименованието „Дъбене №5“. Отглежда се само в това село. Според местните хора зеленчукът е изключително вкусен и крехък, подходящ за салати и всякакъв вид ястия:
Христо Перов: „Сортът е мек, не е кочанест и става за кисело зеле отлично, не се скапва както другите сортове и си остава без да е пластмасов…..“
През последните години жителите на Дъбене отглеждат уникалния сорт в по-малки количества и само в дворовете си, тъй като търсенето е предимно от околните села:
Яна Делимаринова: „Аз у дома например съм посяла малко колкото за нас и малко, ако има да се продаде, да се продаде, като не ще остане на кокошките“.
Едно от най-приготвяните ястия е туршията:
Ганчо Панчев: „Като се слага и цветно зеле, чушки, карфиол, праз и други работи, та става туршията много хубава зимата за ракията“.
По време на празника беше представена кулинарна изложба на различния ястия приготвени от уникалния сорт зеле, съобщи карловската телевизия Щерев. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха над 15 фолклорни състави.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

one + six =