Най-добрият дипломат в света

0
639

1Популярността на Борис Джонсън, който е новият министър на външните работи на Великобритания го предхожда далеч преди скандалният политик да заеме този пост. Бившият кмет на Лондон, който бе и инициаторът на кампанията за напускане на Европейския съюз се шири със изцепките си по света отдавна.  BuzzFeed изброява 11 от най-вълнуващите моменти от международната кариера на Борис Джонсън, когото иронично обявява за най-добрия дипломат в света.
11.  Oстави държавата да му оправи сметката в Иракски Кюрдистан
Когато Джонсън посети Иракски Кюрдистан, екипът му изпрати на Форин офис сметките от местни заведения, „за да ги оправят“. Тогава бъдещият министър поиска дори да посети фронтовата линия с „Ислямска държава“, но службите за сигурност не му позволиха.

12.  Сравни Хилъри Клинтън със сестра Ратчид от „Полет над кукувиче гнездо“
Тя представлява всички онова, срещу което аз се изправям в политиката: не само желанието да увеличава данъците и да национализира разни неща, но и постоянно затворените й като с цип устни заради политическата коректност“, написа Джонсън в „Телеграф“ през 2007 година.

„Тя има боядисана руса коса, нацупени устни и ококорени стоманеносини очи като садистична сестра в лудница“.

По време на посещението си в Ню Йорк миналата година Джонсън се извини на Хилъри Клинтън.

3. Отговорно заяви, че проблемът с Африка не е, „че сме ги владели, а че не ги владеем все още“

Това изречение се появи в негова статия в „Спектейтър“ през 2002 година, където той работел като редактор. Тогава Джонсън написа, че британците не трябва да се чувстват толкова зле заради колониалното си минало.

4. Сравни буквално ЕС с Хитлер

„Наполеон, Хитлер, много хора опитаха това и завършиха трагично“, каза Джонсън пред британския вестник „Съндей Телеграф“, а „това“ означаваше „Обединена Европа“.

„ЕС е опит за същото, но с различни средства“.

5. Каза си „Какво пък“ и се снима по този начин при откриването на нов хиндуистки храм в Лондон
1
6. Написа гнусно стихче за президента на Турция Реджеп Ердоган

1Имаше един младеж от Анкара,

който беше страшен чекиджия,

докато не пося топките си

с помощта на една коза,

но дори не й благодари…

С това Джонсън спечели конкурса за най-обидно стихотворение за Ердоган, обявен от списание „Спектейтър“ по повод на съдебното преследване срещу германски комик, осмял по подобен начин турския президент.

7. Заяви, че „полукениецът“ Обама има „вродена омраза към Британската империя“

Това се случи след като президентът на САЩ Барак Обама подкрепи кампанията за оставане на Великобритания в ЕС. Тогава Джонсън написа статия в „Сън“, в която обвини Обама, че е преместил бюста на Уинстън Чърчил от Овалния кабинет. Обама отговори, че обича Чърчил.

8.  Държа се „странно“ и обиди китайците заради пинг-понга

„Казвам това с уважение към нашите китайски домакини, които са толкова страхотни на пинг-понг“, каза той при предаването на олимпийската щафета от Пекин на Лондон през 2008 г.

„Пинг-понгът е изобретен върху масите за хранене в Англия през 19-и век и тогава се е наричал „уиф уаф“.

Никой не разбра какво е искал да каже.

9. Пошегува се Папуа Нова Гвинея и канибалските им оргии

„В последните 10 години в нашата партия свикнахме с оргиите от канибализъм и убиване на вожда, както правят в Папуа Нова Гвинея“, написа той в коментар за „Телеграф“ през 2006 г.

По-късно Борис Джонсън каза, че ще трябва да включи Папуа Нова Гвинея в глобалния си тур за извинения.

110. Когато нарече бившите колонии на Великобритания „негърчета“ с усмивки като на „резен диня“

„Какво облекчение е за Блеър да се махне от Англия. Чувал съм, че кралицата обича Британската общност и заради това, че тя ѝ осигурява редовно тълпи от развяващи знаменца негърчета“, написа Джонсън през 2002 г.

По-късно се извини и каза, че не е расист, което често му се налага. Така беше и след статията му за хората с по-нисък коефициент на интелигентност от различните раси.

111. Когато казва каквото и да е за жените

„Ако гласувате за нас, гърдите на жена ви ще пораснат и ще се увеличат шансовете ви да притежавате BMW M3“, каза Джонсън веднъж.

През 2013 г. пък каза, че жените се записват в колежи, само за да си намерят съпрузи.

Също така написа ода за плажния волейбол, която звучи така:

„Докато пиша тези думи, полуголи жени играят плажен волейбол пред увековечената от Каналето Кралска конна гвардия в Лондон. Те блестят като влажни видри, а водата се плиска в лицата на зрителите“.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

18 + 20 =