На косъм от война: Пакистан обяви, че се готви да удари Индия (видео)

Двете страни имат по 10 пъти повече ядрено оръжие от С. Корея

0
208
"Мираж 2000" са едни от най-модерните самолети в индийските ВВС.

„Индия извърши агресия, на която Пакистан ще отговори в момент и на място, което е избрал“. Това бе заявено на извънредно заседание на Комисията по национална сигурност на официален Исламабад, което завърши преди минути, съобщи пакистанският „Интернешънъл нюз”.

Съвещанието бе ръководено от премиера на страната Имран Хан. Самият Хан съобщи, че е разпоредил предвижване на войски и народни милиции, които да останат готови за последващи разпореждания. Утре ще бъде свикано национално събрание, на което ще се вземат решения, какви действия да се предприемат.

Напрежението между двете ядрени сили е безпрецедентно от войната за Кашмир през 1971 година. Тогава обаче Индия и Пакистан едва стартираха атомните си програми. Днес се счита, че двете страни имат по около 140 ядрени снаряда всяка. За сравнение – Северна Корея, в която Западът вижда една от най-сериозните опасности за мира на планетата, вероятно притежава към 60 ядрени бойни глави.
По-рано днес стана ясно, че Индия е нанесла кратки въздушни удари в Пакистан. Официално бе съобщено, че те са насочени срещу бунтовнически лагер в Кашмир и са отговор на кървавия атентат, който стана преди две седмици в оспорвания щат. Лагерът бил на ислямистите от групировката „Джаиш е Мохамад“.

Десет самолета „Мираж 2000” са пуснали един тон бомби”, съобщи „ИндияТъдей”.

Официален Пакистан обаче отрича категорично на мястото да е имало бунтовнически лагер и посочва, че е премината линията за контрол между двете страни. Исламабад обяви, че кани международните сили на мястото, за да се уверят, че не е това причина за нападението.

Още за кризата четете ТУК (пакистанската позиция) и ТУК (индийската позиция).

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

16 − eight =