МОСВ за NewsMedia: Беър Грилс и Истууд яли царевичен смок у нас

Проверка на РИОСВ Плевен показала, че змията не е застрашена, според Уикипедия се среща в Северна Америка

Двамата одират кожата на змията.
Двамата одират кожата на змията.

Беър Грилс и синът на Клинт Истууд Скот са яли царевичен смок у нас. Това показва проверка на РИОСВ Плевен, след  запитване от NewsMedia към Министерство на околната среда и водите.  Както помните, преди дни NewsMedia първи съобщи, че Беър Грилс и Скот Истууд похапват смок и стъпкват скорпион, във филм сниман около река Искър и в карстовия район около село Карлуково.

Проверката

Беър Грисл и Скот Истууд ядат смок.
Грилс и Истууд изпичат смока, след което хапват от него.

От пресцентъра на ръководеното от министър Нено Димов ведомство съобщиха за NewsMedia, че проверката е показала, че „в посочения филм на Беър Грилс и Скот Истууд, сниман в България е представен екземпляр от вида Царевичен смок /Pantherophis guttatus/. Той не е защитен вид, посочен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие, и не е включен в Приложенията към Регламент (ЕО) №338/97 на Съвета от 09.12.1996 г. относно защитата на видовете от дивата фауна и флора чрез регулиране на търговията с тях (последно изменен с Регламент (ЕС) №2017/160 на Комисията от 20.01.2017 год.).”.

Местообитание

Интересното е, че според Уикипедия царевичният смок е змия, която се среща в низините на Северна Америка. Тя е описана, че лесно се поддава на опитомяване и „има сравнително благ нрав”.
Проверката ни показа, че царевичният смок често се отглежда в терариуми като „домашен любимец”. В интернет не липсват обяви за продажба, като цените варират между 100 и 150 лв.

Филмът с Беър Грилс и Скот Истууд може да гледате ТУК.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

three + twenty =