Картираха 1 млрд звезди

Публикуван на 16. 09. 2016г. - 3:44 от NewsMedia
Картата събира огромна по обем информация

Картата събира огромна по обем информация

Най-подробната карта на галактиката ни вече е факт. С безпрецедентна точност учените са определили местоположението на над 1 милиард звезди от Млечния път, показа проверка на NewsMedia. Уникалната карта бе представена от Европейската космическа агенция и отваря съвсем нови възможности за изследвания в областта на астрономията.
На картата присъстват 1,142 милиарда звезди, но въпреки умопомрачителния им брой, това е едва по-малко от 1% от всички звезди в галактиката, които се предполага, че наброяват 100-200 милиарда, обясняват учените. Астрономи от 25 европейски страни имат възможност да проследят 2 милиона от звездите, тяхната скорост на движение и отдалечеността им от Слънцето. „Това позволява да се разгадае мистерията за произхода на Млечния път”, заяви Антонела Валенари от Римския астрофизичен институт.

Валенари е изключително доволна от постижението

Валенари е изключително доволна от постижението

От старта си през декември 2003 г. програмата изследва Галактиката, като проверява 100 000 светлинни години в диаметър и всеки ден регистрира 50 млн. звезди. Това е едва началото, програмата ще продължи до 2020 г. Специалният телескоп Гея, с който европейските учени изследват Космоса, струва към 740 милиона евро. С него ще продължат да се търсят нови планети и астероиди, които заплашват Земята. Наблюденията с Гея ще помогнат и за изследвания, свързани с черната материя.

Аз съм във:

NewsMedia

Редактор в NewsMedia
Девизът на NewsMedia e НОВИНИ ОТВСЯКЪДЕ. Не защото искаме да отразяваме всичко, което може да бъде намерено в почти всеки сайт, а понеже се стараем всяка наша новина отвсякъде да бъде такава.
Аз съм във:

Вижте още:

Мнения

Оставете коментар. Авторът на коментара носи отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.