Краят на календара на маите всъщност е днес

Публикуван на 3. 06. 2016г. - 7:36 от NewsMedia
Календарът на маите бил сгрешен заради високосните години

Календарът на маите бил сгрешен заради високосните години

Апокалипсисът, който вещаеше календарът на маите за 21 декември 2012 г., всъщност не ни се е разминал, а е днес или утре заради объркване с високосните години, пише в. „Индия таймс“, цитиран от БТА.

Изданието изтъква, че древните маи може би правилно са си свършили работата, а разминалият ни се свършек на света всъщност се дължи на неправилния прочит на съвременните учени.

Древните маи считали, че апокалипсисът ще настъпи след 5126-годишен цикъл, след което ще следва нова ера на благоденствие и на позитивни енергии.

Но те не отчитали високосните години, се досетил Антъни Авени от университета Колгейт. Той изчислил, че съществуват 1260 дни разлика между Юлианския, Грегориански календар и този на маите.

Отклонение

Юлианският календар е с продължителност 365.25 дни и отчита високосните години.

Грегорианският календар определя продължителността на годината на 365.2425 дни и също взема предвид високосните години, но при маите една година трае само 365 дни и те не взимат предвид високосните години.

Така че ако добавим към 21 декември 2012 г. 1260 дни се получават точно 3-4 юни 2016 година!

Аз съм във:

NewsMedia

Редактор в NewsMedia
Девизът на NewsMedia e НОВИНИ ОТВСЯКЪДЕ. Не защото искаме да отразяваме всичко, което може да бъде намерено в почти всеки сайт, а понеже се стараем всяка наша новина отвсякъде да бъде такава.
Аз съм във:

Вижте още:

Мнения

Оставете коментар. Авторът на коментара носи отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.