Кървавите приказки на Братя Грим

0
1261

12Всички сме чели и сме се наслаждавали като деца на прочутите приказки на Братя Грим. Най-вероятно помните цветните корици на книжките, историите на „Хензел и Гретел“, „Снежанка“, „Рапунцел“, „Пепеляшка“.  Но колко от нас са предполагали за зловещите и кървави сцени в оригиналите на любимите ни приказки?  Творчеството на германците Якоб и Вилхелм Грим всъщност разчупва рамката на приказката, за да ни покаже реалността, в която предбрачният секс, насилието над деца, антисемитизмът, кръвосмешението и проклетите кръвожадни майки са нещо естествено. Преди да стигнем до нецензурираните варианти обаче нека първо да се подготвим с някой от по-лесно възприемчивите детски истории.

„Синята брада“

Всички предишни съпруги на богатият мъж, който всички наричали Синята брада винаги загивали при неизяснени обстоятелства, а тяхната съдба оставал забулена в мистерия. Никой обаче не разпитвал Синята брада за неговите жени и все се случвало той отново да намери поредната си изгора. Един ден той успял да убеди красива девойка от близкото село да се омъжи за него и веднага я отвел в своя замък.123 След пристигането обаче Синята брада и казал, че е забравил нещо и се налага да напусне имението. Той обяснил на съпругата си, че може да ходи където иска в замъка с изключение на избата, като въпреки това й дал ключове за там. След като той излязъл, разбира се, девойката веднага се отправила към мазата, отключила я и се вледенила от ужас. На десетки окачени куки на тавана, били провесени мъртви всичките му предишни жени. Точно в този момент се появил и Синята брада. Той сграбчил съпругата си и щастливо и посочил с ръка каква е нейната съдба. Приказката има два края. В единият, братята на девойката се появяват, убиват злодея и освобождават своята сестра. В другият, Синята брада убива поредната си съпруга, окача я на куката и затваря вратата на злокобната изба.

„Евреинът в храстите“

1234 В тази поучителна приказка с расистки нюанс, едно момче щастливо измъчва евреин, принуждавайки го да танцува гол в храст, обсипан с тръни. Всичко става под чудните звуци на вълшебна цигулка, с която момчето вкарва евреинът в трънака и го кара да му даде парите си. Впоследствие момчето е хванато и осъдено на смърт, но пак чрез помощта на цигулката си на въжето провисва вместо него евреинът.

„Младоженецът разбойник“

Красива девойка се сгодява за непознат мъж, който е дошъл в нейното село да си търси жена.12345 Той я кани на гости в далечната си къща в тъмната гора. Казва й, че е подготвил празненство след няколко дни, а за да може я да открие дома му, той щял да посипе по пътя пепел. Момиче отива в уречения ден в къщата и с почуда открива в мазето една старица. Бабата й обяснява, че нейният годеник и приятелите му са кръвожадни канибали и се готвят да я сварят и изядат. По заръка на старицата девойката се скрива зад една бъчва. Оттам тя вижда как бъдещият й мъж и другарите му пристигат с едно момиче, убиват го и го изяждат. След като заспиват наситени годеницата се измъква заедно с бабата и се прибира обратно в своето село. Там тя примамва канибала да й дойде на гости, където чрез хитрост го предава на властите.

„Бедното момче в гроба“

Невръстен сирак е изпратен при богато, но жестоко семейство да го отгледат. Едва стъпил в техния дом, безскрупулните осиновители започват да бият, малтретират и да държат гладно и жадно бедното момчето. На прага на своето отчаяние то решава да сложи край на живота си като изпие отрова, мислейки си, че виното и меда са такива. Сиракът поглъща от тях, колкото смята, че е необходимо и замаян от червената течност излиза от къщата. Той открива един празен гроб, ляга в него и заспива. Завалява дъжд и той се удавя в съня си. Край!

Готови ли сте? Това беше за загрявка.  Отдавна забравената приказка “Как децата играха на касапница” отговаря напълно на заглавието. Там момче прерязва гърлото на брат си, влязъл в ролята на прасенце. Разярена, майка му наръгва убиеца в сърцето. Оставила е обаче третото си дете само в банята и то се е удавило. Майката се обесва, а разбрал за трагедията, бащата умира от мъка.

Дългокосата блондинка от кулата Рапунцел палува с принца и забременява, а после пита вещицата, която я държи в плен: “Кажи, майко Готел, защо дрехите ми отесняват и вече не ми стават?”

1

Зловещите мащехи в “Снежанка” и “Хензел и Гретел” в първите издания са биологични майки на жертвите си. Невероятно, като си спомним думите: “Ловецо, убий Снежанка и за доказателство ми донеси белия и черния ѝ дроб.” Към подобен садизъм я тласка съперничество с дъщеря ѝ за сърцето на млад принц.

Братя Грим от Ханау до Франкфурт публикуват първите 86 приказки през 1812 г. и постигат небивал успех. През 1815-а пускат още 70. За 40 години са отпечатани още 6 издания. Те сами усетили, че са попрекалили и след време се самоцензурират, премахвайки доста от бруталните епизоди, като дори заличават и цели приказки.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

sixteen + 15 =