Изгоненият Бююк нямал основание за убежище

0
628
Маргарита Попова отказала убежище на Бююк
Маргарита Попова отказала убежище на Бююк
Маргарита Попова отказала убежище на Бююк
Маргарита Попова отказала убежище на Бююк

Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да предостави убежище на турския гражданин Абдулах Бююк, който беше предаден на турските власти. Това се е случило с решение от 27 юли, Бююк е подал молбата си за защита на 24 февруари тази година. 

В молбата си Бююк е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван, което според българските власти не било достатъчно основание, той да получи закрилата на страната ни.

Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това.

„Протестна мрежа“ иска оставката на правителството заради Бююк

„Аз съм следвала закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите са действали така, както са намерили за добре според закона или според установени практики, за което аз не мога да добавя нищо, защото не е в моята компетентност и не е коректно.
Обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка. За нас като държава и като общество е може би най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и става дума за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация, не само обмяна на информация, но и добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни“, обяснява вицепрезидентът Маргарита Попова.

По конституция президентът предоставя само една от трите форми на закрила, а останалите две – международна закрила, временна закрила – са от Държавната агенция за бежанците. Бююк е поискал закрила и от агенцията, но процедурата е била прекратена, защото той не се е явил за регистрацията.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

two × 3 =