Институциите ровят скандално застрояване в София

На мястото вече се виждат патрулки
На мястото вече се виждат патрулки
Част от катерушките на децата останаха зад оградите
Част от катерушките на децата останаха зад оградите

Планът за застрояване на детска градинка в столичния кв. „Младост” стигна до институциите. Скандалният строеж разклати стола на районния кмет д-р Цвета Авджиева, чиято оставка бе поискана от депутата Георги Кадиев. Тя от своя страна обяви, че иска да бъде проверена от Комисията за конфликт на интереси. NewsMedia научи, че вече и в Столична община се прави проверка на скандала.
Според твърдения на Кадиев, в участващите строителни фирми е замесен нейният зет Александър Тзавелла, който преди време е работил и като секретар на общината. Депутатът изнесе данни от Търговския регистър, според които Дзавелла е бил съдружник във фирмата „Люкос Инженеринг” ЕООД, наета за изграждането на проектираното „общежитие за IT-специалисти”.
Народният представител коментира, че документите за строеж може да са изрядни по закон, но плановете – неморални, а ръзките между замесените – „100% конфликт на интереси”. Кадиев се закани да сезира кметът на София Йорданка Фандъкова и поиска оставката на д-р Авджиева.
Намесата на депутата разгневи Александър Тзавелла, който специално за целта си направи профил във фейсбук. Чрез него поиска Кадиев да му се извини писмено, тъй като нападките били безпочвени. Бизнесменът се почувствал оскърбен и заплаши със съд. По думите му той искал да изчисти името си, за да не се срамува синът му от него. Тзавелла нарече изборът на „Люкос Инженеринг” „чиста случайност” и обясни, че само е работил няколко месеца в тази фирма.
Сагата продължи с извинение на Кадиев, в което той отбеляза, че признва възможността изорът на тази фирма да е случаен. Депутатът обаче добави:
„Но не мога да се извиня за безучастността на кмета на района д-р Авджиева и Вашата лична, когато са правени ПУП, когато парцелът е преместен, за да се избяга от топлопроводните тръби, когато е дадено пълно съдействие от района, за да се строи там.

Вижте още: Първо в NewsMedia: Сграда изниква върху детска площадка
Дзавела обаче отбеляза, че лидерът на „Нормална държава“ е пуснал извинението във Фейсбук забито в „миша дупка“.
„Лъвът не трябва да бъде мишка, г-н Кадиев. Знаят го големите държавници от античността до днес. Набийте го в главата на троловете си! Прислугата Ви, затънала в низкото си и жалко съществуване на паразит, впил се задълго в телесата и ума Ви, ще Ви засмуче безвъзвратно при себе си. Сменете лакеите си или професията си! Изборът си е само Ваш“, призова Александър Дзавелла.

На мястото вече се виждат патрулки
На мястото вече се виждат патрулки

Случаят с градинката се следи и от общински съветници, които присъстват на протестите. Това са Марта Георгиева и Войслав Тодоров. Те се борят срещу застрояването и на други зелени терени, като парк „Въртопо” между кварталите „Младост”, „Мусагеница” и „Дървеница”.
Тази вечер от 18.30 часа жителите на тези квартали излизат за пореден път на протест, за да покажат недоволството си срещу унищожаването на зелените площи около жилищата си. Те негодуват, че липсват паркове, където да си играят децата им, а в същото време се съсипват и последните останали градинки. Освен това хората от „Младост” се позовават на закона, като обясняват, че между блоковете им и планираната сграда няма нужното отстояние.

Въпреки че хората все още не са започнали да се събират, на мястото вече пристигнаха екипи на полицията, които да предотвратят евентуална ескалация на напрежението.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

two × 2 =