Циганите се връщат в Индия (галерия)

Публикуван на 11. 03. 2016г. - 4:20 от Кристина-Мария Александрова
Комисарят Петко Асенов с част от участниците на конференцията в Делхи

Комисарят Петко Асенов (вдясно) с част от участниците на конференцията в Делхи

Индийското правителство покани всички цигани от целия свят да се завърнат в своята прародина. Става въпрос за около 30 млн. роми. Само у нас те са повече от милион и половина, а според проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика през 2050 година ще се около 3,5 млн.

„Вие сте синове на Индия, които сте мигрирали и живели в трудни условия в чужди краища в продължение на много векове, но въпреки това сте поддържали вашата индийска идентичност“, обърна се към ромите по света външният министър на Индия Сушма Сварадж.
Предложението на Делхи е ромите да могат без притеснение да се наричат индийци и да се преселят в азиатската държава.

До историческото решение се стигна на международната конференция за ромите по света, която се състоя в Делхи. На нея е имало представители на 48 държави, а NewsMedia научи, че от страна на България е присъствал скандалният видинчанин Петко Асенов, самообявил се за Комисар на ромите в България. Той редовно влиза в новините, след като преди време искаше да бъдат организирани цигански отряди за самозащита, а преди дни се появи клипче с негово участие, на което се разиграва гоненето на зъл дух от малолетно дете.

Кристина-Мария Александрова

Репортер в NewsMedia
Кристина-Мария Александрова е родена в Етрополе, но сега живее в София. Обича да чете, най-вече пътеписи за далечни страни. Казва, че обожава морето и лагерните огньове на плажа на Карадере са един от най-любимите й спомени.

Вижте още:

Мнения

Оставете коментар. Авторът на коментара носи отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.