Илон Мъск има 60 дни да намери извънземни

TESS е като продължение на "Кеплер", който промени разбирането на учените за планетите извън Слънчевата система

0
315


Утре вечер, след закъснение от 48 часа, ще бъде изстрелян телескопът за издирване на извънземен живот TESS. Отлагането се наложило заради технически проблем.

Апаратурата е в размер на 200 милиона долара. Това е първата подобна мисия на НАСА с ракета Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX, която получи сертификат за такива мисии през февруари 2018 г.

Телескопът ще бъде изведен във висока елиптична орбита, което не е опитвано преди. Телескопът ще достига разстояние като до Луната и след това ще се връща към Земята. Всяка орбита ще отнема по около 14 дни. С телескопа астрономите ще могат да потвърдят планетарната маса и възрастта на новите планети. Учените се надяват да засекат 500 планети с размер като на Земята и вероятно 20 000 нови светове. След като Falcon 9 изведе TESS, учените ще изпитат системите, сензорите и камерите на апарата в продължение на 60 дни. Първите данни се очакват през юни, които учените ще обработват в продължение на няколко месеца.

TESS е като продължение на „Кеплер“, който промени разбирането на учените за планетите извън Слънчевата система. Когато „Кеплер“ беше изстрелян през 2009 г., астрономите знаеха за съществуването на извънземни светове, но имаха малка идея за техния брой и размер. До миналия месец телескопът е открил повече от 2 300 екзопланети. На базата на наблюденията на телескопа астрономите сега вярват, че Млечният път е дом на най-малко 2 милиарда потенциално обитаеми планети, където температурите не са драстични. Но учените не могат да погледнат по-отблизо с „Кеплер“.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

9 − 1 =