От дружеството, определено да закупи активите на ЧЕЗ в България – „Инерком“ „Инерком“ не са дали най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ. Парите ще бъдат изплатени за 9 месеца. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“. Това става ясно от ново разследване на чешки медии, цитирано от БНР.

Разследването на чешките журналисти показва, че от индийската компания „Индия Пауър“ заедно с малка българска компания „Фючър Енерджи“ са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова.

Еврокомисарят Марош Шефчович коментира сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ

Въпреки това, офертата на „Инерком“ е оценена като по-благоприятна, заяви пред БНР чешкият журналист Петър Кубка.

Разследване на чешкия репортер Зузана Кубатова, публикувано в най-големия информационен портал на Чехия seznam.cz заедно с видео показва, че „Индия пауър“ съвместно с по-малка българска фирма – „Фючър енерджи“ е направила почти 20 милиона евро по-висока оферта в търга.

Тази оферта е била за 360 милиона евро и падежът й е бил за пет години. На второ място е била „Инерком“, която иска да купи ЧЕЗ за 342,5 милиона евро, но падежът – девет месеца.

На трето място е „ЕнергоПро“ с 304 милиона евро. Въпреки това ръководството на ЧЕЗ преценява офертата на „Инерком“ като по-благоприятна за тях, гласи разследване на чешки медии.

Припомняме, БСП започна подписка в цялата страна с искане да бъде прекратена сделката за покупката на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ България от дружеството „Инерком“.
На 14 март депутатите бяха единодушни, че искат специална анкетна комисия в парламента да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението е на левицата. Червените искат комисията да е съставена на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ). Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ винаги са били за прозрачност.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

20 − 17 =