Ген. Атанасов: Румяна Бъчварова служи за фасада в МВР

Публикуван на 4. 07. 2016г. - 11:14 от NewsMedia

Атанас АтанасовСистемата на МВР е в тежко състояние: недофинансиране, липса на информация за процесите в престъпния свят и фасадно ръководство, работещо чрез търговия на постове. Така описа МВР членът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов (Реформаторския блок).

Той отново критикува действията на вътрешния министър Румяна Бъчварова при престрелката в курорта Слънчев бряг, в която беше тежко ранен Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, и загина негов охранител. По думите му опитът да се омаловажи с окачествяването й като „махленска свада“ е заради познаването на слабостите на системата. По-късно разминаването в позициите на главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов е било показателно, посочва Атанасов.

„Основният проблем на системата на МВР и службите е липсата на адекватна информация за процесите в ъндърграунда. Ако имаш данни, ще предотвратиш подобни случки. Днес няма капацитет за изпреварващи действия“, каза той.

Според Атанасов сегашното ръководство допълнително задълбочава проблемите, а министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова „служи за фасада, зад която Борисов ръководи“.

„Борисов върти кадрова търговия със системата за сигурност благодарение на сянката на служебната тайна. Хората вътре знаят колко е тежко – системно недофинансиране. Подкрепихме в парламента програма за превъоръжаване на армията, а още толкова милиони ще са нужни и за МВР. Реформата в полицията не е да се вземат придобивките и пенсиите на полицаите“, заяви Атанасов.

По думите му друг голям проблем в полицията е липсата на адекватно разпределяне на силите. Това води до оголени райони в страната с ширеща се престъпност и струпване на полиция, където не е нужно.

Най-тежкият проблем според Атанасов е търговията с ръководни позиции. „На възлови позиции са назначени удобни на местни бандити и политическата конюнктура“, каза той.

Аз съм във:

NewsMedia

Редактор в NewsMedia
Девизът на NewsMedia e НОВИНИ ОТВСЯКЪДЕ. Не защото искаме да отразяваме всичко, което може да бъде намерено в почти всеки сайт, а понеже се стараем всяка наша новина отвсякъде да бъде такава.
Аз съм във:

Вижте още:

Мнения

Оставете коментар. Авторът на коментара носи отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.