Галъп: При балотаж Радев бие Цачева

0
684

1

Ако след президентските избори на 6 ноември се стигне до балотаж между Цецка Цачева и ген. Румен Радев, кандидатът на БСП ще спечели. Това показва изследване на електоралните нагласи, проведено от „Галъп интернешънъл“ от 4 до 12 октомври сред 998 души чрез преки полустандартизирани интервюта „лице в лице“.

Според него при втори тур Радев ще спечели 29.6% от гласовете срещу 26.4 на сто за Цецка Цачева. 22.8% от запитаните са посочили „не знам/колебая се/без отговор“, а 21.2 на сто са посочили, че няма да гласуват.

„Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент – разликата е минимална“, посочват социолозите. Те отчитат, че на този етап е трудно предвидимо как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н.

Според изследването, ако първият тур на изборите беше сега, за Цецка Цачева щяха да гласуват 19.2%, а на второ място щеше да бъде Румен Радев с 15.1% от всички, имащи право на глас.

Следва Красимир Каракачанов със 7.2 на сто, като социолозите отбелязват, че е трудно да се предвиди дали и какъв електорален „бонус“ ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, „Атака“ и ВМРО.

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки, а Татяна Дончева показва подкрепа от 2.7% на база всички, имащи право на глас. „Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени“, се казва в изследването.

Според „Галъп“ поведението на ДПС ще бъде от решаващо значение. „Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас“.

Отбелязва се също, че предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цецка Цачева ще мобилизира допълнително привърженици на ген. Румен Радев или Трайчо Трайков.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

fourteen + thirteen =