Френският посланик: Всички знаем, че Пеевски е олигарх

0
528

1„Естествено (че Делян Пеевски е олигарх – бел.ред.), кой има съмнение в това“ – така посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан отговори на въпрос дали депутатът от ДПС е олигарх, както сам го определи преди два дни, когато бе удостоен с орден „Стара планина“. Дипломатът коментира пред Би Ти Ви темата за назначаването на Пеевски начело на ДАНС, което доведе до масовите протести през 2013 г.

Той попита кой смята за нормалнo начело на ДАНС да бъде поставен 33-годишен депутат със собствен бизнес, много медии и никакъв опит в сектор „Сигурност“. „Как могат службите в моята държава или в други държави да имат доверие в един човек, с който трябва да работят и да обменят информация, която е строго секеретна“, посочи още Дьо Кабан.

„Ние очакваме неща, които България ни е обещала преди 10 години (при присъединяването си към ЕС – бел.ред.) – да има правова държава“, заяви още френският посланик. По думите му “ има малко напредъци“ в това отношение, като даде за пример промените в Конституцията и проектите за промени в съдебното и антикорупциннонто закондателство. „Ще видим в края на лятото, началото на есента дали законопроектите на г-жа Кунева, г-жа Захариева са приети“, каза той.

Ксавие Лапер дьо Кабан посочи, че за последните 25 години България се е променила много и е „демократчна, европейска страна“. „Българите имат изисквания, които са много по-близко до моите сънародници, отколкото преди 25 години“, каза още той и посочи, че демокрацията не се научава, а за изграждането ѝ се изисква време.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

15 − eleven =