Учените от БАН започват безсрочни протести, докато държавата не изпълни исканията им за допълнителни средства, с които да се увеличат както заплатите, така и стипендиите на докторантите. В Академията са недоволни от ниските заплати и дават пример, че младите учени започват със стартова заплата с 50 лв. по-голяма от тази на чистачките, като средната заплата е 755 лв. Всъщност обаче голяма част от общия бюджет отива за издръжка на над 60-те академици, наречени от бившия финансов министър Симеон Дянков „феодални старци“, а по-младите учени са принудени да преживяват с под 400 лв.

След направената равносметка, от Общото събрание на БАН оцениха бюджетната субсидия за 2018 г. като ликвидационна и настояват възнаграждението на младия учен да се изравни със заплатата на младия учител. В началото на следващата година учените ще решат кога ще излязат на улицата, а едновременно с това ще сезират европейските институции, както и омбудсмана Мая Манолова за нарушеното им конституционно право да получават заплащане, съответстващо на извършената от тях работа.

За 2018-та година – планираният бюджет е в размер на 83 милиона лева, като близо 15 млн. ще бъдат разходите за членски внос в различни организации, дейността в полза на държавата, сметките за ток, вода, парно, охрана, както и стипендиите на докторантите.

Последно преди около месец учените от БАН излязоха на протести. Тогава те бяха повеовече от 1000 души. Основното им искане бе увеличаване на заплатите с поне 100 лв. От академията настояха и за допълнително заделяне от държавния бюджет на 75 милиона лева за наука и научни изследвания. Искаха и до 2020-а бюджетът за наука да достигне 1% от БВП. Освен от липса на пари, протестиращите се възмущават и от липсата на отношение от страна на държавата към техния труд. Засега исканията им не биват чути и парите за наука си остават все така смешни, което става традиция след промените.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

one + 10 =