ФБР погна кандидат – президента на САЩ Хилари Клинтън като я разпитва над три часа. Бившата първа дама беше принудена да дава показания за използването на частен сървър за електронна поща, докато е била държавен секретар.
Съдебните власти опитват да установят дали Клинтън е нарушила закона, като е качвала там секретни държавни документи.
Тя твърди, че вече няколко пъти е отговаряла на тези въпроси и че частни сървъри са ползвали и други високопоставени държавни служители.
Според източници на американската преса Клинтън  е споделяла поверителна информация за финансовата криза в Гърция. От секретната информация се е облагодетелствал зет й, който оглавява инвестиционен фонд и се е специализирал върху операции по гръцкия дълг.

Медиите се позовават на разсекретената поредна служебна преписка на Клинтън по електронната поща. Според имейлите през 2012 година като ръководителка на американската дипломация тя е разбрала по дипломатически канали какво смята да прави Германия с реструктурирането на гръцките дългове и споделила тези данни със Сидни Блументал. Той е консултант на благотворителния фонд “Бил и Хилари Клинтън“.

Твърди се, че ръководителката на Държавния департамент е споделила информацията и с мъжа си Бил Клинтън, което също е забранено, макар той да е бил президент на САЩ (1992-2000 г.)

Марк Мезвински
Марк Мезвински

През същата 2012 година зетят им Марк Мезвински под егидата на своя хедж фонд и в комбина с банката „Голдмън сакс“ основал на Каймановите острови мрежа от финансови компании с активи от 325 млн. долара. Тези компании са водили активна игра на фондовата борса, надявайки се на рядко покачване стойността на дълговите задължения на Гърция. С други думи, благодарение на данните на държавния секретар те са могли да изкупуват евтино държавни бонове, а после да ги продават скъпо.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

five − 5 =