Европейският вицешампион по баскетбол Лаура Кьовеши е европейският прокурор

Тя излезе пред французина Жан-Франсоа Бонер

0
69
Кьовеши е вицешампион на Европа по баскетбол с отбора на Румъния.
Кьовеши е вицешампион на Европа по баскетбол с отбора на Румъния.

Лаура Кьовеши получи 26 гласа при днешното гласуване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европеския парламент за поста Главен прокурор. Така бившата европейска вицешампионка по баскетбол и настоящ юрист почти сигурно ще бъде новият европейски Главен прокурор.

За французина Жан-Франсоа Бонер гласуваха 22 евродепутати, а германският кандидат Андрес Ритер получи 1 глас. Кьовеши е фаворит и на Комисията по бюджетен контрол (CONT), която гласува снощи и победи във вота с един глас. След като Бонер беше подкрепен от посланиците на страните, приемащи единната Европейска прокуратура, следват преговори между двата органа за излъчване на краен победител. Вотът на евродепутатите обаче, подкрепен и от експетната група към ЕК, следва да бъде определящ при избора.
Леко срамно е било поведението на част от българските представители. На комисията е имало един български депутат – Емил Радев (ГЕРБ/Европейска народна партия), като заместник-член на комисията. Той има право на глас само ако замества някой от колегите си, какъвто не е бил случаят днес. Колегите му Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Сергей Станишев (БСП/С&Д) и Филиз Хюсменова (ДПС/АЛДЕ) не са присъствали и са били заместени от евродепутати от други страни членки.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

ten + 8 =