Ердоган започна поголовна чистка

0
652

zx450y250_2796512Правителството и верните на президента Реджеп Тайип Ердоган започнаха поголовна чистка не само в армията, но и в съдебните среди. Това става въпреки призивите от САЩ и Германия към властите в Турция да гарантират върховенство на закона и прекратяване на насилието.

Недвусмисленият апел към симпатизантите да излязат отново на улиците тази вечер съвпадат със свидетелства за саморазправа, побои и издевателство над предалите се войници или представители на медиите. Премиерът Бинали Йълдъръм намекна, че депутатите може да върнат

смъртното наказание

в страната. Според телевизия NTV е наредено арестуването на 2745 съдии и прокурори по подозрение, че са свързани с опита за преврат. По-рано през деня те бяха отстранени от длъжност с решение на Върховния съвет на съдиите и прокурорите (HSYK). Сред тях са и петима членове на HSYK, допълва държавната Анадолска агенция.

Телевизия CNN Turk съобщи, че в съботната вечер полицията е задържала Алпарслан Алтан, зам.-председател на Върховния съд на Турция.

Фетхуллах Гюлен: Превратът в Турция може да е инсцениран от Ердоган

Държавната Анадолска агенция посочва, че в потвърждение на призивите на властите за прочистване на правосъдната система от

„гюленисти“

са задържани 10 членове на Върховния административен съд и са издадени заповеди за арест на 48 административни и 140 апелативни съдии.

2

От предполагаемите лидери на метежа са пленени ген. Адем Худути, командващ Втора армия както и няколко негови подчинени в щаба на тази част от сухопътните войски. Задържан е и ген. Акън Йозтюрк, който имаше по-висок пост от него – началник-щаб на военно-въздушните сили, но той е офицер от резерва.
Премиерът Йълдъръм съобщи за задържани близо 2900 военни. Мнозина от тях са се предали без съпротива и турски медии цитират техни твърдения, че са мислели, че участват в учения, докато не започнали въздушните удари по военни и правителствени сгради и протестиращите не започнали да се катерят по танковете.

Репортер на „Ройтерс“ разпространи снимки на насилие над обкръжени и обезоръжени войници, които шепа полицаи с автоматично оръжие безуспешно се опитват да защитят. Инцидентът е станал на един от мостовете на Босфора.

Журналистката Хана Лусинда Смит, работеща за лоноднския „Таймс“, разпространи любителска снимка от турските медии на съблечени по бельо и наредени плътно един до друг на земята войници с вързани отзад ръце. Според съобщенията кадърът е от Сирнак в Източна Турция (в първия си туит тя написа, че е от Бакъркьой, но после се коригира – бел.ред.)3

Ердоган и всички във властта непрекъснато обвиняват за случилото се Фехтуллах Гюлен, живеещ от дълги години насам в самоизгнание в САЩ. Той заяви, че това е абсурдно, но управляващите настояват, че Гюлен е изградил секретна мрежа в органите на реда и правосъдието и изискват да им бъде предаден.

Държавният секретар Джон Кери заяви, че Вашингтон се надява в Турция „да има конституционен процес и правни процедури, които ще се отнесат съответно със заговорниците“. САЩ не са получавали искане за екстрадиране и нищо няма да бъде предприето преди да се види дали срещу Гюлен има основателни обвинения.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

thirteen − two =